U trendu

Zlatna rukavica iz Srbije-kruna karijere Gogija Kneževića

BEČ – Austrijski bokser srpskog porekla Gogi Knežević, koji je osvajanjem WBC titule ispisao istoriju boksa u Austriji, a zatim se odrekao austrijske i vratio srpskoj licenci, narednog vikenda definitivno će „okačiti rukavice o klin“.

U penziju će Gogi otići u velikom stilu – na njegovom oproštaju, u subotu 2. aprila, posle borbe u bečkom hotelu Interkontinental, biće mu uručena „Zlatna rukavica“ Federacije profesionalnih boksera Balkana, za doprinos razvoju boksa na Balkanu.

„To je, pored WBC titule za istočnu Evropu, najznačajnije priznanje. Srbija je imala velike boksere, velike legende, bila je država boksa, i to je priznanje za sve moje uspehe i predstavljanje Srba na zapadu. To je, pored titule prvaka WBC, kruna moje karijere“, rekao je Knežević za Tanjug.

Ono što će dati poseban pečat Gogijevom poslednjem meču, kojim okončava uspešnu sportsku karijeru, prisustvo je legend srpskog i jugoslovenskog boksa, Tadije Kačara i Dragomir Vujković, koji su svojim borbama i pobedana obeležili jednu eru domaćeg i svetskog boksa.

Gogija će u novo životno poglavlje ispratiti i dvojica uspešnih bokserskih menadžera, Nebojša Neša Vuković i Luka Popović.

Epidemija korona virusa i stroge mere u Austriji, odložile su Gogijevo penzionisanje, planirano za kraj prošle godine, ali je sada došlo vreme da se Gogi oprosti od aktivnog bavljenja sportom u kojem je postigao velike rezultate.

Njegov oproštaj od profesionalne karijere će, što pokazuje njegov značaj po austrijski boks, direktno prenostiti austrijska nacionalna televizija, ORF sport.

„Opraštam se u 48. profesionalnoj borbi. Osećam se dobro fizički, jači nego ikada, ali želja više nije tu. Ostvario sam mnogo više ciljeva nego što sam mislio u Austriji“, ističe on.

Počeo je da se bori pod srpskom licencom, bio je prvak Srbije, a zatim pod austrijskom, pod kojom je i ostvario svoj najveći uspeh u karijeri, WBC titulu, ali se zatim, razočaran u Austriju, vratio licenci zemlje iz koje vuče korene.

„Austrija nije zemlja boksa, već zemlja skijanja, a ja sam uspeo i bez podrške Austrije, sa našom publikom i našim narodom da punim hale, osvajam titule i da budem prvi Austrijanac koji je osvojio titulu najznačajnije boks federacije WBC“, rekao je Knežević.

U oproštajnoj borbi, Gogi će „ukrstiti rukavice“ sa mađarskim bokserom Janošem Vašem, a uveren je, biće to najveći bokserski spektakl u Austriji.

U to je siguran i njegov trener, Jakub Ibragimov, koji ga priprema za poslednju borbu u profesionalnoj karijeri.

Tokom priprema Gogi je pokazao da je vrhunski profesionalac, vratio se na potrebnu kilažu i trenira uporno svakog dana u boks klubu „Boks union Favoriten“, klubu koji je pravi muzej boksa sa puno istorijskih predmeta I fotogafija, među kojima će se, nakon što se povuče, zasigurno naći I bokser našeg porekla.

Iza sebe, Knežević ima rezultate koje austrijski boks dugo nije imao – prvi je iz Austrije osvajač titule u najprestižnijem savezu, osvojio je WBC titulu prvaka istočne Evrope, bio je interkontinentalni šampion u WBU, i prvak sveta GBU, te i prvak Austrije i Srbije.

Njega je otkrio Edip Šećović, koji je ušao u istorijske anale austrijskog boksa kao „Bik iz Srbije“, a koji je punio dvorane i Gogija izveo na put sportskog uspeha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.