U trendu

Znate li zašto na vrhu vimbldonskog pehara nalazi baš ananas?

Treći Gren slem sezone, Vimbldon, počeo je u ponedeljak, a najveći favorit za osvajanje u muškoj konkurenciji je Novak Đoković. Njegovo ime šest je puta utisnuto na pobednički pehar, a onaj koji se danas dodeljuje pobedniku prvi put dodeljen je na desetu godišnjicu Vimbldona 1887. godine.

Originalni trofej star je 135 godina i on se nalazi u muzeju All England Cluba. Osvajač Vimbldona dobija repliku koja ima tri četvrtine veličine originalnog trofeja.

Ananas je u 19. veku bio simbol najbogatijih

Mnoge je dugo zanimalo zbog čega se na samom vrhu na trofeju Vimbldona nalazi ananas. Poznato je da su jagode jedan od simbola ovog teniskog turnira. Ananas nema neke veze s Engleskom i poreklom je iz Južne Amerike, a krajem 19. veka bilo ga je malo i bio je privilegija najbogatijih. U tom se krije odgovor kako je ananas završio na vrhu trofeja.

Ananas je tada imao status ekskluzivnog voća, koje je u to vreme bilo samo na stolu nekih kraljevskih porodica ili na večerama iz visokog društva. Kada je 1877. odigran prvi Vimbldon, ananas je bio simbol bogatstva i uticaja u Britaniji. Mnogi su tada kapije na kućama ukrašavali ananasom, a smatralo se da je idealan ukras za vrh najprestižnijeg teniskog trofeja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar