U trendu

Zrenjanin – Evropski grad sporta 2021. godine

ZRENJANIN – Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine, potvrđeno je u pismu koje je na adresu gradonačelnika Zrenjanina uputio Đanfrančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu.

On upućuje čestitke banatskom gradu na ovom priznanju i ističe da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima.

Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu – Lisabon, a srpskom gradu biće uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.

“Dobrodošli u ACES Europe porodicu”, poručuje na kraju pisma predsednik Lupateli.

„Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Počastvovani smo priznanjem i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizickom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje“, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je i šef tima za kandidaturu Grada Zrenjanina, koja je trajala od decembra prošle godine.

„Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom “Evropski grad sporta” otvorimo nove sportske stranice našeg grada”, dodao je on.

Nakon kandidature Zrenjanina, usledila je i digitalna prezentacija, u kojoj je sportski Zrenjanin predstavljen kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ugaganja u sport i sportsku infrastrukturu.

Napravljen je i promotivni film u kome su se povodom kandidature svojim porukama obratili poznati sportisti poreklom iz ovom grada: Ivana Španović, Vladimir Batez, Milorad Stanulov, Žarko Čabarkapa, Vanja i Nikola Grbić, Slobodan Nikić, Vukosava Đapić Atanacković, Milan Piperski, Branislav Simić, Goran Perlić, Jovana Brakočević i mnogi drugi.

Osim prestiža, dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija.

Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprinece i unapredenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.

Ovu nagradu Zrenjanin nosi u kategoriji gradova koji imaju od 100.000 do 300.000 stasnovnika.

Inače, u konkurenciji prestonica država pobedu je odneo portugalski Lisabon.

Uz Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021, Vojvodina i Srbija ulaze u narednu godinu s još jednim prestižnim priznanjem koje je, dakle, zaslužio Zrenjanin, a značaj tog priznanja tek će se sagledati u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.