U trendu

Zvezda i FMP za titulu

Potpuno neočekivano zavesu na košarkašku sezonu u Srbiji spustiće Crvena zvezda i FMP. “Uljez” u finalu plej-ofa je mladi tim iz Železnika koji je iznenađujuće efektno, sa 2-0 eliminisao Partizan, a na putu ka prvoj tituli državnog prvaka stajaće mu i najveći favorit. “Crveno-beli” imaju kvalitetniji tim i veliki motiv, da još jednom “triplom krunom” stave tačku na možda najuspešniju sezonu u istoriji kluba. Veliko je pitanje koliko igrači FMP-a mogu da pruže otpor i pronađu motiv posle velikog emotivnog pražnjenja i dve fizički zahtevne utakmice sa Partizanom. U borbu za trofej ulaze i bez dvojice ključnih igrača, krilnog centra Boldena koji će se u Americi spremati za NBA draft i plajmejkera Ljubičića koji se povredio u polufinalu.

– Eliminacijom Partizana napravili smo podvig, kao da smo osvojili trofej ! Borićemo se protiv Crvene zvezde koliko god budemo mogli, ali svesni smo da će biti veoma teško dobiti tako kvalitetan tim tri puta u seriji – istakao je najbolji igrač tima iz Železnika Filip Čović.

Ni aktuelni šampion neće biti u kompletnom sastavu. Reprezentativac Jović takođe se povredio u polufinalu protiv Mega Leksa i verovatno će da propusti čitavu seriju. Ni drugi organizator igre Volters nije fit, ali biće u sastavu. Ipak, evroligaš je tokom duge i naporne sezone (već odigrao 81 utakmicu) u nekoliko navrata pokazao da ima dovoljno “dugačku klupu” da pregrmi iskušenja.

– U najavi sezone smo rekli da nam je cilj da osvojimo još jednu titulu prvaka Srbije. Nadam se da ćemo to i ostvariti, bez obzira na kadrovske probleme. Mnogi su očekivali finale sa Partizanom, ali FMP je iznenadio i zasluženo se našao u borbi za trofej. Razmišljamo samo o prvoj utakmici, ali verujem da ćemo biti na potrebnom nivou da pobedimo tri puta. Pozivam navijače da nas podrže u velikom broju, na način kako su to radili u Evroligi i da zajednički krenemo u pozitivnu priču koja će se završiti slavljem na Malom Kalemegdanu, što sam i obećao – istakao je trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Mnogo je FMP dao srpskoj košarci u protekle dve decenije, iz njegove škole košarke potekli su brojni reprezentativci, a mera uspeha su i brojni trofeji. Prvi je osvojen 1997. godine, Kup Jugoslavije, a usledila su dva trijumfa u ABA ligi (2004. i 2006. godine) i tri u Kupu “Radivoja Koraća” (2003, 2005. i 2007). Nedostaje jedino titula državnog prvaka, a ovo će biti četvrto finale. Dva su izgubljena protiv Partizana (1996/7 i 2002/3, a jedno od Crvene zvezde (1997/98).

Finalna serija igra se do tri pobede, po sistemu 1+1+1+1+1. Ulaz na prvu utakmicu (večeras 21 č, dvorana “Aleksandar Nikolić” biće slobodan.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.