U trendu

Zvezda u Top 16, posle pobede nad Bajernom

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u Top 16 fazu Evrolige, pošto su večeras u Beogradu pobedili Bajern iz Minhena sa 85:76 (31:20, 13:20, 12:25, 29:11), u 10. kolu Grupe A, poslednjem u prvoj fazi takmičenja.

Ovo je bio duel koji je direktno odlučivao o prolasku u drugu fazu takmičenja, pošto su ekipe pre meča bile izjednačene po broju pobedai poraza. Zvezda je ovom pobedom osvojila treće mesto u grupi, iza Fenerbahčea i Himkija.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kvinsi Miler sa 21 poenom. Maik Cirbes postigao je 17, a Marko Gudurić 16 poena.

Bajern su predvodili Duško Savanović sa 19 i Dion Tompson sa 17 poena.

Zvezda je ponovo iskoristila vrlo glasnu i uzavrelu atmosferu u Pioniru i posle početne stegnutosti obe ekipe napravila seriju od 11:0 za vođstvo 16:5. Crveno-beli su sredinom prve četvrtine posle trojke Kvinsija Milera prvi put stekli dvocifrenu prednost, 22:10.

Obe ekipe su dobro šutirale u prvih 10 minuta, ali je Zvezda napravila razliku sa penala, pošto je šutirala 11 slobodnih bacanja, od kojih je pogodila devet, tako da je na prvi mali odmor otišla sa 11 poena prednosti, 31:20.

Druga četvrtina donela je sasvim drugačiju sliku. Bajern je zaigrao vrlo jaku odbranu, tako da su ekipe postizale mnogo manje poena. Za prva skoro tri minuta druge četvrtine, Bajern je dao dva koša, a Zvezda nijedan. Tada je proradio i šut Bavaraca, tako da su stigli na pet poena zaostatka, 33:28. Jedini raspoloženi u Zvezdi tada bio je Marko Gudurić, koji je zaigrao u finišu prvog poluvremena i postigao sedam poena, bez promašaja.

Bajern je zaustavio Zvezdin napad, ali je domaćin koristio svaki retki propust u odbrani gostiju. U nemačkom timu razigrao se i bivši reprezentativac Srbije Duško Savanović, koji je dao 15 poena u prvom poluvremenu.

Crveno-beli su na poluvreme otišli sa četiri poena prednosti, 44:40, ali ta prednost nije dugo trajala. Bajern je snažnom odbranom poljuljao samopouzdanje domaćeg tima, koji je počeo mnogo da greši i nije uspevao da se prilagodi odbrani gostiju.

Bajern je je posle poena Aleksa Renfroa stigao do prvog vodjstva još od uvodnih minuta, 48:46.

Pokušavali su Miler, Cirbes, Jović, Vilijams i Tompson da zaustave nalete gostiju, ali bez uspeha. Posle dve vezane trojke Kej Si Riversa, Bajern je prvi put stekao dvocifrenu prednost, 65:54.

Zvezda je u poslednju četvrtinu ušla sa devet poena zaostatka, 56:65. Crveno-beli su uspeli da se približe nakon što je Jović postigao trojku, a odmah zatim i Gudurić još jednu uz faul. Nakon što je Tompson postigao koš u sledećem napadu, Gudurić je dao još jednu trojku za 68:69, a onda je Miler dao težak koš iz reketa za novo vodjstvo Zvezde, 70:69, pet i po minuta pre kraja meča.

Bajern je odmah uzvratio i tada je nastala rezultatska „klackalica“, da bi posle poena Cirbesa i Milera, Zvezda povela sa 76:73, dva minuta pre kraja. Nakon toga je Bajern mogao da izjednači, pošto je dosuđena nesportska greška Laziću, ali je iz tog poseda osvojio samo poen.

Nemački tim se u završnici oslanjao na šuteve za tri Savanovića iz velike udaljenosti, koje je on promašio. Meč je definitivno prelomljen 48 sekundi pre kraja, kada je Miler postigao trojku za 81:74.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.