U trendu

Ališa Kerns: Situacija na Balkanu zabrinjava

Predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta, Ališa Kerns izjavila je da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine mora biti zasnovan na pravičnosti i jednakom tretmanu obe strane, što, prema njenom mišljenju, trenutno nije pristup Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Postoji jasna želja međunarodne zajednice da podrži i Srbiju i Kosovo da reše trenutne tenzije i da nastave dalje ka mirnoj koegzistenciji. Međutim, ako se proces normalizacije nastavlja, on mora biti zasnovan na pravičnosti i jednakom tretmanu obe strane – što trenutno nije pristup EU i SAD“, kazala je Kerns u intervjuu za portal Demostat.

Kerns je navela da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarala o formiranju Zajednice srpskih opština i da se nada da će se rešenje naći, ali će, kako je dodala, to „zahtevati razumevanje i kompromis sa obe strane, deeskalaciju retorike i iskreno angažovanje u dijalogu koji vodi EU“.

Ališa Kerns jedna je od nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca koji su letos uputili zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji.

Prethodno su njene optužbe izrečene u britanskom parlamentu o švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo uz učešće Srpske pravoslavne crkve izazvale burne reakcije u Srbiji.

U intervjuu za Demostat Kerns je rekla da trenutna situacija na Balkanu duboko zabrinjava mnoge poslanike širom Evrope i šire.

Reakciju predsednika Srbije Aleksnadra Vučića koji ju je zbog toga nazvao „lobistom Kosova“ i najavio „istragu kako bi se videlo ko je finansira“ Kerns je opisala kao „pretnju koja ne dolikuje predsedniku države“.

„Neću dozvoliti da me kleveta i takva retorika zastraši kako bih zaćutala. U britanskom sistemu poslanici prijavljuju svu svoju zaradu. Predsednik Donjeg doma i Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj jasno su stavili do znanja da su pretnje protiv mene, ili bilo kog drugog britanskog poslanika koji slobodno govori u parlamentu, potpuno neprihvatljive. Takvo ponašanje samo slabi Vučićev ugled u Velikoj Britaniji“, rekla je.

Povodom odluke srpskih vlasti da privremeno zabrani izvoz oružja Kerns je kazala da je „to pokušaj da se skrene pažnja od sankcionisanja Aleksandra Vulina, direktora Bezbednosno informativne agencije Srbije, od strane SAD, zbog organizovanog kritminala, rada sa nedozvoljenim narkoticima i zloupotrebe javne funkcije“.

„Sugestija o agresiji na Republiku Srbiju je nepotrebno eskalirajuća retorika“, dodala je.

Rekla je da „Velika Britanija, radeći sa saveznicima, želi da vidi kako se Balkan kreće napred, a ne nazad ka mračnim danima 1990-ih“.

Govoreći o odnosu Rusije i Srbije, Kerns je rekla da Rusija ima samo interes da Srbiju iskoristi za ostvarivanje sopstvenih ciljeva i ambicija.

„Svi želimo da vidimo prosperitetnu i bezbednu Srbiju u EU, zajedno sa ostalim narodima Zapadnog Balkana, ali Srbija mora da pokaže da ne podržava ratne zločine koje je Putin počinio u Ukrajini i da bi bila iskreni partner svojim evropskim susedima“, rekla je Kerns u danas objavljenom intervjuu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar