U trendu

'Batut' upozorio na temperature do 38 stepeni u naredna tri dana, osveženje od utorka

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ upozorio je da u periodu od 26. do 28. avgusta postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na severu zemlje, u pojedim delovima zapadne Srbije i na području Beograda, kada će u nekim gradovima temperature vazduha dostići maksimalne dnevne vrednosti u kategoriji „veoma opasne pojave“.

„Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji ‘veoma opasne pojave’ 26. i 27. avgusta na području Mačvanskog okruga, 27. avgusta u Severnobačkom okrugu, u kategoriji ‘opasne pojave’ u periodu od 26. do 29. avgusta na severu, delu zapadne Srbije i na području Beograda, a 28. avgusta u delu centralne i istočne Srbije“, navodi „Batut“.

Na području Beograda za danas je prognozirano do 35 stepeni, a za 27. i 28. avgust do 36 stepeni.

„Batut“ je u upozorenju na svojoj internet stranici pozvao građane da se trude da im životni prostor uvek bude rashlađen, da smanje toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana.

U upozorenju se navodi da ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom, zbog čega su građani pozvani da, ako nisu u mogućnosti da rashlade svoj stan, provedu dva, tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće – kao što su klimatizove javne zgrade.

Građani su pozvani da izbegavaju boravak napolju od 10.00 do 17.00 sati, da ne ostavljaju decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima, da rashlađuju telo i hidriraju organizam, a da prilikom izlaska napolje nose odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, kao i šešire ili kape sa širokim obodom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar