U trendu

Beograd danas obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

U Beogradu će danas biti obeležena 79. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima je poginulo više hiljada pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.

Državnu ceremoniju u 11 sati na Groblju oslobodilaca Beograda u Ruzveltovoj ulici predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji će vence položiti zajedno sa predstavnicima ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a i ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Iste delegacije vence će položiti i u 13.25 kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.

Grad Beograd organizuje manifestaciju „Dani slobode 2023“, posvećenu oslobođenju grada u oba svetska rata (1. novembar 1918. i 20. oktobar 1944.) koja će početi takođe u 11 sati memorijalnim defileom od hotela Moskva do Trga Republike, gde će uslediti scensko-muzički performans „Beograd je slobodan“.

Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska.

Prema različitim istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.

Beograd je oslobođenje dočekao u ruševinama – od bombardovanja fašističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, do bombardovanja savezničkih snaga tokom 1944. godine kada je vazdušnim udarima u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar