U trendu

BIRN: Srbija dva puta isporučivala naoružanje Izraelu, Ministarstvo kaže – ‘strogo poverljivo’

Portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je danas da je Srbija, od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. godine, u Izrael izvezla „najmanje dve pošiljke naoružanja u ukupnoj vrednosti od milion evra“.

BIRN piše da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja „Jugoimport-SDPR“ poslalo dve isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas – u ukupnoj vrednosti većoj od milion evra.

Prema podacima Uprave carine koje skuplja „Checkpoint“, portal koji na jednom mestu sabira zvanične podatke državnih institucija, „Jugoimport-SDPR“ je u oktobru 2023. izvezao robu vrednu 540.120 evra, dok je u februaru ove godine u Izreal uputio još jednu pošiljku vrednu 510.000 evra.

BIRN piše da je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije odbilo da im dostavi informacije o izvozu oružja u Izrael, tražene na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, navodeći da su ti podaci pod oznakom „strogo poverljivo“.

Ministarstvo je u odgovoru BIRN-u navelo da je odlukom propisano da su tajni podaci ministarstva „od interesa za Republiku Srbiju, odnosno podaci od interesa za rad i obavljanje poslova iz zakonom utvrđene nadležnosti ministarstva“ i da bi se dostavljanjem traženih podataka učinili dostupnim i podaci „koji se mogu smatrati poslovnom tajnom“.

Portal navodi da je takav odgovor ministarstva neuobičajen, jer ono uglavnom „rutinski“ novinarima dostavlja podatke o izvozu naoružanja, kao što su podaci o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su u izvoz uključene, kao i ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

BIRN piše i da ostaje nepoznato da li je u istom periodu Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba da bude realizovana, s obzirom na to da je Ministarstvo odbilo zahtev tog portala.

Izrael nije na vrhu liste zemalja kojim Srbija inače izvozi oružje, a poslednji značajniji izvoz zabeležila je državna fabrika za proizvodnju municije „Prvi Partizan“ iz Užica (PPU), koja je u martu i aprilu prošle godine u Izrael izvezla robu vrednu oko 780.000 evra, naveo je taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar