U trendu

Blinken će posetiti Izrael, pet arapskih zemalja i Zapadnu obalu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) koji danas kreće na put, posetiće ove nedelje, pored Izraela, pet arapskih zemalja, kao i Zapadnu obalu, Tursku i Grčku tokom četvrte turneje po Bliskom istoku od početka sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa, saopštio je danas Stejt department.

Blinken će apelovati “da se preduzmu hitne mere kako bi se značajno povećala humanitarna pomoć” u Pojasu Gaze, rekao portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller) novinarima.

Takođe će razmotriti kako da se “ spreči širenje sukoba”, rekao je portparol u vreme pojačane napetosti u regionu posle ubistva visokog zvaničnika palestinskog islamskog Hamasa u Libanu i napada jemenskih pobunjenika Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Miler je dodao da će Blinken razgovarati o ”specifičnim koracima koje strane mogu da preduzmu, uključujući kako da iskoriste svoj uticaj na druge zemlje u regionu, da se izbegne eskalacija”.

Biće to Blinkenova četvrta poseta regionu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su izazvali izraelsko bombardovanje i kasnije kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar će posetiti Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar