Borel preporučio ukidanje mera Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel preporučio je državama članicama EU ukidanje kaznenih mera Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora upućenih u sadržaj dokumenta.

Ti izvori potvrđuju da je ovu preporuku Borel oslonio na činjenicu da je Kosovo preduzelo korake u pravcu ispunjavanja zahteva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023.

Evropski šef diplomatije je izveštaj o mogućnosti ukidanja mera predao državama članicama EU juče, ali tekst još nije zvanično objavljen.

Ambasadori EU zemalja će oko ovog dokumenta raspravljati danas.

Izvori RSE podvlače da će od diskusije na nivou ambsadora zavisiti kako će EU pristupiti dalje ovom pitanju.

Ne isključuje se mogućnost da ukidanje mera bude na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU, koji će biti održan u ponedeljak, 24. juna.

Kako potvrđuju izvori koji su ovaj dokument videli, evropski šef diplomatije je u izveštaju ocenio da bi ukidanje mera predstavljao politički signal i doprinelo bi „izbalansiranom kontekstu“ u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine.

EU je uvela mere prema Kosovu u junu 2023, posle nasilja koje je krajem maja izbilo na severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, nezadovoljni odlukom o registarskim tablicama koju je deonela Vlada Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Kfora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.