U trendu

Brejvik opet tužio Norvešku zbog navodnog kršenja njegovih ljudskih prava u zatvoru, gde je u samici

Norveški desničarski ekstremista i masovni ubica Anders Bering Brejvik, koji je 2011. godine ubio 77 ljudi, ponovo je tužio državu, navodeći na danas početom suđenju da mu je Ministarstvo pravde Norveške pogazilo ljudska prava time što ga drži u samici.

Brejvik kome je novo zvanično ime Fjotolf Hansen, u zatvoru je od 2012. godine i tvrdi da, po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, režim stroge izolacije u kojem se nalazi predstavlja nehumanu kaznu.

Prethodni pokušaj Brejvika da zbog toga tuži Norvešku propao je 2016. godine, a 2017. godine njegovu žalbu je odbio i Evropski sud pravde.

Brejvikov advokat rekao je za Asošijeted pres da njegov klijent trpi mentalnu patnju zbog toga što je godinama u samici, da je postao „samoubilački“ nastrojen i zavisan od antidepresiva.

Po njegovim rečima, 12 i po godina u samici je „jedinstven“ slučaj u novijoj evropskoj istoriji i da bi Brejviku valjalo ublažiti ograničenja i omogućiti mu više kontakata sa drugim zatvorenicima.

Brejvik je 2012. godine osuđen zbog masovnog ubistva i terorizma zbog bombaškog napada u kojem je ubio osam ljudi u vladinoj zgradi u Oslu, a dmah potom i masakra vatrenim oružjem u letnjem kampu na ostrvu Utoja gde je za metu uzeo omladince Laburističke partije i ubio 69 osoba.

Tokom suđenja, Brejvik je sebe opisao kao „antimuslimanskog krstaša“. Izjasnio se da nije kriv i tvrdio da je delovao u samoodbrani kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma.

Dobio je najstrožu kaznu koja se u to vreme mogla izreći u Norveškoj: 21 godinu zatvora koji se može produžavati neograničeno ako se proceni da je i dalje opasan.

Brejvikov advokat smatra da će njegov klijent ostati u zatvoru doživotno i da „nikada neće moći da se poveže sa drugim ljudima“ ukoliko sud ne usvoji zahtev protiv države Norveške.

Kada se uz svog advokata pojavio u improvizovanoj sudnici u fiskulturnoj sali zatvora Ringerike, Brejvik nije uputio nacistički pozdrav kao što je to činio ranije u istupima pred sudom.

Vlada odbacuje Brejvikovu tvrdnju da njegovi zatvorski uslovi krše ljudska prava. Tvrdi se da su mu uvedene brojne olakšice, ali da je izolacija neophodna zbog bezbednosti.

U sudskom izjašnjenju, državni pravobranilac je naveo da je Brejvik do sada pokazao nevoljnost za rehabilitacioni rad.

Ročište je zakazano za petak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar