U trendu

Britanska desničarska poslanica prebegla u – leve laburiste

Jedna britanska dosad vrlo desničarska poslanica je danas na opšte zaprepašćenje zvanično prebegla iz vladajuće Konzervativne stranke premijera Rišija Sunaka u glavnu opozicionu Laburističku partiju koja je levog usmerenja i uz to optužila Sunaka da predvodi „vladu haosa“.

Natali Elfik se već preselila na suprotnu stranu sale Donjeg doma Parlamenta i pridružila se laburistima vođe opozicije Kira Starmera koji će se, po svoj prilici, na opštim izborima koji bi trebalo da budu ove godine, posle 14 godina vratiti na vlast.

Po njenim rečima, „konzervativci su pod Rišijem Sunakom postali sinonim nesposobnosti i podele“.

„Moramo ostaviti za sobom umornu, prekršenim obećanjima opterećenu vladu haosa Rišija Sunaka“ – rekla je Elfik iz izbornog okruga Dover u južnoj Engleskoj gde se iskrcavaju migranti kad čamcima ilegalno dolaze iz Francuske.

Prebeg Elfik je posebno iznenađujuć jer je ona bila na desnom krilu Konzervativne partije i veoma kritična prema laburistima. Ali, u poslednje vreme ona se sve više suprotstavljala idejama Vlade o rešavanju problema migracije, smatrajući da – kako je rekla – „od malih čamaca do biološke bezbednosti, vlada Rišija Sunaka ne uspeva da naše granice održi sigurnim i bezbednim“.

Mada je Sunak smanjenje broja migranata koji stižu u Veliku Britaniju postavio kao ključnu temu svoje stranke za ovogodišnje izbore, naročito se oslanjajući na sporni plan slanja dela azilanata u Ruandu, ove godine ih je već stiglo više od 8.000, a cele 2023. ih je bilo 30.000.

Elfik kojoj se odmah suprotstavio krajnji levi deo laburista zbog njene prošlosti, drugi je prebeg iz Konzervativne stranke koji je prešao u laburiste za samo dve nedelje. To je prethodno uradio Dan Pulter, gnevan zbog načina na koji Vlada upravlja Nacionalnom zdravstvenom službom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.