U trendu

Broj poginulih u napadu u Moskvi porastao na 93

Broj poginulih u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi porastao je na 93, objavio je danas ruski Istražni komitet novi bilans napada.

„Trenutno je utvrđeno da su poginule 93 osobe. Broj poginulih će se dalje povećavati“, navodi se objavi Istražnog komiteta na Telegramu, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Napadači obučeni u kamuflažnu uniformu upali su sinoć  u veliku koncertnu dvoranu u Moskvi i otvorili vatru i zapalili je.

Kako prenosi agencija, prema preliminarnim podacima, ljudi su umrli od prostrelnih rana i trovanja. Teroristi su tokom napada koristili automatsko oružje a zapaljivom tečnošću su zapalili prostorije koncertne sale.

Napadači su navodno pobegli kolima, a odgovornost za ovaj čin preuzela je  Islamska država, koja je objavila kratko saopštenje preko Telegram kanala novinske agencije, povezane sa tom terorističkom grupom.

Šef ruske federalne službe bezbednosti objavio je jutros da je privedeno 11 osoba uključujući i četvoro terorista koji su direktno učestvovali u napadu.

Gornji spratovi dvorane Krokus su gotovo potpuno izgoreli i dim se vidi nad gradom.

Glavna ruska državna istražna agencija Istražni komitet javio je ranije danas da je ubijeno više od 60 ljudi. Zdravstveni zvaničnici objavili su spisak od 145 povređenih, od kojih je 115 hospitalizovano, uključujući i petoro dece.

Američki obaveštajni zvaničnik je rekao za AP da su obaveštajne agencije SAD saznale da je ogranak te grupe u Avganistanu planirao napad u Moskvi i podelili su informacije sa ruskim zvaničnicima. Ne zna se tačno šta se desilo sa napadačima posle napada, a državni istraživači tretiraju to kao terorizam. 

Napad u kome je koncertna dvorana zapaljena a krov obrušio bio je najteži u više godina u Rusiji i dogodio se u vreme kada rat Moskve u Ukrajini ulazi u treću godinu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin nazvao je napad „ogromnom tragedijom“.

Kremlj je saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten nekoliko minuta posle upada napadača u dvoranu Krokos na zapadnoj preiferiji  Moskve koja može da primi 6.200 ljudi. 

Napad se dogodio dok se publika skupljala za nastup ruske rok grupe Panik.

Neki ruski medijski izveštaju ukazuju da je moguće da ima još žrtava zarobljenih u požaru koji je izbio kada su napadači bacili eksploziv.

Iz kancelarije tužioca saopšteno je da je nekoliko muškaraca u maskirnim uniformama ušlo u koncertnu dvorau i otvorilo vatru na gledaoce. 

Video snimci koje su objavili ruski mediji pokazuju muškarce sa jurišnim puškama kako pucaju direktno na ljude koji vrište. Na jednom snimku je prikazan čovek koji kaže da su napadači zapalili dvoranu, dok se u pozadini čuje neprestana vatra. 

Čuvari u koncertnoj dvorani nisu imali oružje i moguće da su neki ubijeni na početku napada, javljaju ruski mediji.

U saopštenju na svojoj novinskoj agenciji Amak, teroristička grupa Islamska država objavila je da su napadači napali skup hrišćana u Krasnogorsku na periferiji Moskve i da su ubili i ranili stotine ljudi. Nije odmah bilo moguće proveriti autentičnost njihove tvrdnje, piše agencija AP. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.