Četvorica osuđena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Osnovni sud u Prištini osudio je Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, dok su Silvana Arsović i Rade Basara oslobođeni optužbi.

Marko Rošić je osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, a Nedeljko Spasojević na četiri godine i šest meseci zatvorske kazne i 4.500 evra, prenose kosovski mediji.

Dragiša Marković je oslobođen za krivično delo „otkrivanje službene tajne“, a proglašen je krivim za krivično delo u saizvršilaštvu za „zlouptorebu službenog položaja“ i osuđen je na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 1.500 evra.

Žarko Jovanović je dobio četiri godine zatvora zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu za „zloouptebu službenog položaja“, a kriv je i za „neovlašećno vlasništvo, kontrolu i posedovanje oružja“, saopštio je sudija Valjon Kurtaj.

Silvana Arsović, nekadašnja sekretarica Olivera Ivanovića je oslobođena optužbi, kao i Rade Basara za koga je utvrđeno da u vreme izvršenja krivičnog dela „teško ubistvo“ Olivera Ivanovića nije bio na Kosovu.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi, već samo njihovi branioci.

Suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je u julu 2021. godine, dve i po godine nakon ubistva. Specijalno tužilaštvo je menjalo optužnicu tri puta, a ona se nije odnosila na izvršioce i nalogodavce.

Oliver Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Sutjeskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.