U trendu

Direktorki Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore odredjeno zadržavanje od 72 sata

Direktorki Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović koja je u sredu uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), određeno  je zadržavanje do 72 sata – potvrdio je danas njen advokat Nikola Martinović i rekao novinarima posle saslušanja da je ona negirala krivično delo.

Na teret joj stavljaju „donošenje rešenja o zaradama, odnosno naknadama u ASK i donošenje rešenja o ‘varijabili’ “ – rekao je Martinović.

Pošto je jedan od akata za koje tužilac smatra da je osnov za odgovornost, to da li su rešenja koja je Perović donosila zakonita ili ne, a to je na Upravnom sudu, postavlja se pitanje kako SDT misli da zasnuje optužbu – rekao je advokat.

Tužilaštvo nije saopštilo za šta je Perović osumnjičena.

Krajem marta je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu izveštaj budžetske inspekcije za ASK, po kojem je formiran krivični predmet. Budžetska inspekcija je upozorila na to da je Perović 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i „varijabile“, za šta je primila gotovo 13.500 evra suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Specijalno državno tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv direktorke ASK između ostalog zbog prepiske s bivšom predsednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom 2020. i 2021. godine u kojoj se Perović, tada predsednica Osnovnog suda na Cetinju, konsultovala s Medenicom o slučajevima na kojima je radila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.