U trendu

Đilas u pismu traži da Partija evropskih socijalista podrži zahtev da se ponište izbori u Srbiji

Predsednik Stranke Slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je uputio pismo Partiji evropskih socijalista (PES) u kojem navodi da je premijerka Srbije Ana Brnabić u svom dopisu toj partiji  početkom januara iznela niz neistina i pozvao Predsedništvo PES da podrže zahtev da se ponište izbori u Srbiji održani 17. decembra.

U pismu PES-u koje je prenela SSP, Đilas navodi da je Brnabić u svom dopisu nije navela zahvalnost ruskim bezbednosnim službama koje su navodno imale informacije o protestima opozicije, kao ni „prekomernu upotrebu sile“ policije nakon protesta, kada je, kako je naveo, uhapšeno više od 50 demonstranata.

Đilas je naveo da je Brnabić „zaboravila da spomene“ i sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića s ambasadorom Rusije Bocan-Harčenkom koji je potm izjavio da ga je „Vučić informisao da Zapad stoji iza protesta opozicije“.

Lider SSP-a ukazao je na izjave šefa Misije za posmatranje izbora ODIHR Alberta Džonsona, šefa posmatračke misije Saveta Evrope Stefana Šenaha, poslanika Evropskog Parlamenta Andreasa Šidera u kojima se ocenjuje da su izbori održani 17. decembra u Srbiji bili obeleženi nepravilnostima i da nisu bili fer i demokratski.

„U 365 dana Aleksandar Vučić je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom bio gost ravno 300 puta. Opozicija skoro nijednom. U predizbornoj kampanji se taj odnos još pogoršao, pa je Aleksandar Vučić samo poslednjeg dana kampanje bio na sedam televizija“, naveo je Đilas u pismu.

Dodao je da se ljudima u Srbiji koji podržavaju opoziciju, „izbacuju deca iz vrtića, ostaju bez posla, pale im se automobili“ i da su zaposleni u državnoj adminstraciji, komunalnim i javnim preduzećima dužni da obezbeđuju 20 do 50 glasova svojih prijatelja da bi zadržali posao.

„Glasovi se kupuju keš-novcem, ali i državnim parama. Pred izbore su milioni građana, posebno penzioneri dobili ekstra novac od države. Na sve to su, posebno u Beogradu, prijavljeni i dovezeni na desetine hiljada birača iz Bosne i Hercegovine, centralne Srbije i Vojvodine. Oni su prijavljivani na stanove i kuće u ogromnom broju. Na zgradu kompanije Beogradskog vodovoda je prijavljeno 211 birača“, ocenio je on.

Đilas je još jednom tražio podršku međunarodne zajednice u zahtevu za poništavanje izbora u Srbiji i za uspostavljanje posebne međunarodne komisije radi istraživanja svih izbornih nepravilnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar