U trendu

Đurđić o prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije: Vučić je protivzakonito u izbornim aktivnostima

Bivši sudija i član Visokog saveta sudstva Savo Đurđić podneo je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv Aleksandra Vučića, u kojoj se navodi da on „protivzakonito učestvuje u izbornim aktivnostima“ kao predsednik Srbije, kao i da je time prekršio Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.

U izvodu iz prijave od 17. novembra, koji je objavio list Danas u današnjem izdanju, navodi se da se Đurđić obratio Agenciji za sprečavanje korupcije koristeći zakonsko pravo da prijavi nespojivost članstva i funkcije u političkom subjektu i sukob interesa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao nosioca stranačke liste i aktivnog učesnika izbornih aktivnosti.

„Ističem da je navedenom odlukom Republičke izborne komisije o proglašenju izborne liste ‘Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane’ prekršen član 111 Ustava u kome je definisano da ‘predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije’. Jedna politička stranka ili grupacija ne predstavlja celokupnu državu, pa na ovaj način predsednik deli građane Republike Srbije i direktno radi na podrivanju i rušenju državnog jedinstva“, naveo je Đurđić u svojoj prijavi.

U prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije se navodi da je Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije „višestruko prekršio član 40 Zakona o sprečavanju korupcije“, time što je držao stranačke govore i tako pomogao da izborna lista Srpske napredne stranke (SNS) za parlament dobije što više glasova, odnosno poslanika.

Navodi se i da je Vučić davanjem imena listi SNS, njoj dao svoj visoki rejting, „koji je nastao u neregularnim uslovima nesankcionisane medijske propagande u kojoj je predstavljen sa 90 odsto u centralnim informativnim emisijama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar