U trendu

DS: Većina roditelja mora da se zadužuje za školovanja dece

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da prvi dan škole za dvoje dece košta više od 500 evra i da se zbog toga većina rodtelja zadužuje.

Odbor te stranka za obrazovanje u saopštenju je naveo da primanja većine roditelja u Srbiji ne mogu da pokriju, kako je naveo, nikada veće troškove školovanja.

„Samo za dva kompleta udžbenika za dva osnovca (šesti i osmi razred) roditelji zbog poskupljenja od oko 17 odsto, moraju da izdvoje oko 40.000 dinara“, piše u saopštenju DS.

Dodaje se da se, kada se tu dodaju „najjeftiniji školski pribor, ranac, muzički instrument i patike, dolazi do računice da roditelje dvoje učenika prvi dan škole ne može da košta manje od 67.000 dinara.

Iz DS naglašavaju da država nije obezbedila besplatne udžbenike i smanjila finansijsko opterećenje roditelja, nego je dozvolila divljanje cena na tržištu udžbenika.

Podsećaju da je pre godinu i po dana predložila plan kojim bi svaki učenik dobio besplatan komplet udžbenika ali, kako je navela, profit izdavačkih kuća vlasti je značajniji od interesa roditelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar