U trendu

Adejemo: Bajdenova administracija čini sve što može da zaustavi inflaciju

VAŠINGTON – Zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo danas je izjavio da administracija predsednika Džozefa Bajdena čini sve što može u borbi protiv inflacije i recesije.

On je kao glavne uzorčnike za rekordne stope inflacije u SAD naveo pandemiju virusa kovid-19 i rat u Ukrajini, ali i dodao da je američka ekonomija, uprkos pretnji ekonomskog pada, i dalje snažna, prenosi TV mreža Si-En-Bi-Si (CNBC).

„Poverenje potrošača je i dalje na visokom nivou. Potrošački i korporativni bilansi su zdravi. Imamo veliki zamah na tržištu rada na kojem u proseku imamo porast od više od 300.000 poslova u poslednja tri meseca“, rekao je Adejemo.

Dodao je da administracija radi na snižavanju inflacije kroz niz mera navedenih u Zakonu o smanjenju inflacije, Zakonu o finansiranju istraživanja i proizvodnje poluprovodnika, kao i Zakonu o infrastrukturi.

„Sva tri zakona će pomoći da se poveća proizvodni kapacitet američke ekonomije, što će značiti da, dok obaramo inflaciju, takođe proširujemo ponudu u privredi. To će nam omogućiti da budemo sigurni da imamo održivi rast dok izlazimo iz ovog perioda visoke inflacije“, rekao je Adejemo.

CNBC navodi da su republikanci ranije kritikovali potrošnju administracije, uz argumente da će povećati deficit kako kamatne stope budu rasle.

„Nije sva potrošnja ista. Potrošnja predviđena zakonom o smanjenju inflacije se vremenom smanjuje i to je potoršnja koja će pomoći da se prošiti proizvodni kapacitet privrede“, naveo je Adejemo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.