U trendu

Adiko banka pokrenula kampanju za prevenciju od prevara na internetu – 'fišinga'

Adiko (Addiko) banka objavila je danas da je pokrenula edukativnu kampanju posvećenu prevenciji „fišinga“ (phishing), jedne od najčešćih internet prevara koja označava pokušaj krađe ličnih podataka posredstvom veb-sajtova, jer želi da tom inicijativom, usmerenom ka obrazovanju korisnika o prepoznavanju tih prevara, osnaži korisnike bankarskih onlajn usluga kako bi se od njih zaštitili.

Direktor za IT u Adiko banci Zdravko Cvetković, rekao je da je pretnja koju predstavlja „fišing“ ozbiljna, ne samo za bankarsku industriju, već i za korisnike bankarskih usluga širom sveta.

„Naša banka nastoji da poboljša sigurnost klijenta od ‘fišing’ prevara kroz proaktivnu primenu sigurnosnih protokola i edukaciju stanovništva. Samo zajedničkim naporima korisnika, edukacijom i hitnim obaveštavanjem banke, ali i organizacija za sajber sigurnost, možemo efikasno da suzbijemo ovu opasnost i zaštitimo sebe i svoje podatke od onlajn prevare“, rekao je Cvetković.

Na sajtu Adiko banke dostupan je priručnik koji detaljno objašnjava šta sve „fišing“ podrazumeva i pruža korisne savete o tome kako se odbraniti od ove vrste prevara. 

„Fišing“ kao jedna od najčešćih internet prevara, kako je navela ta banka u saopštenju, predstavlja ozbiljan je izazov sa kojim se suočavaju mnogi korisnici interneta.

„Često se događa da nevini ljudi postanu žrtve lukavih prevaranata koji koriste različite taktike kako bi došli do ličnih podataka korisnika. Uobičajeni oblici ‘fišinga’ uključuju lažne imejlove koji imitiraju poznate institucije, kao i veb stranice koje izgledaju autentično, ali su zapravo zamke“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se „pecanje“ na internetu može posmatrati kao izazov koji zahteva kontinuiranu obuku korisnika o novim taktikama koje prevaranti koriste.

Edukacija o prepoznavanju sumnjivih imejlova, lažnih veb stranica i bezbednom upravljanju ličnim informacijama postaje veoma bitna komponenta u zaštiti korisnika od „fišing“ prevara pa je, kako je navedeno, potrebno otkriti ih.

Prepoznavanje sumnjivih imejlova moguće je, kako je navedeno, sagledavanjem njihovih karakteristika, kao što su neobični linkovi, gramatičke nesavršenosti ili nenormalni pritisci na brzo delovanje.

Potrebno je analizirati i jezik i stil pisanja imejla. 

„‘Fišing’ napadi često sadrže gramatičke i pravopisne greške, ili jezičke nedoslednosti koje bi bile neuobičajene u zvaničnoj komunikaciji od poznate organizacije. Nikada ne delite lične informacije putem imejla bez provere autentičnosti pošiljaoca“, navela je ta banka.

Dodaje se da „treba biti obazriv ako imejl stvara pritisak na brzo delovanje, insistirajući na hitnom odgovoru ili pružanju ličnih informacija jer prevaranti često koriste taktiku hitnosti kako bi manipulisali žrtvom i izazvali impulsivne reakcije“.

Istaknuto je i da treba proveravati URL adrese pre nego što se unese bilo kakav lični podatak. 

„Lažne stranice često imaju slične, ali neidentične adrese. Koristite sigurne veze (https://) kada pristupate veb stranicama koje zahtevaju unos osetljivih informacija“, navela je banka.

Potrebno je, kako je ocenila banka, redovno ažurirati lozinke i izbegavati korišćenje istih šifri za različite naloge.

Neophodno je, kako je navedeno, biti oprezan prilikom deljenja ličnih informacija na društvenim mrežama i izbegavati javno deljenje osetljivih podataka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.