U trendu

Finale projekta „100 najvećih“, dodela nagrada 20. septembra

BEOGRAD – Projekat „100 najvećih“, prvi put realizovan u Srbiji, ulazi u finale, a nagrade najboljim kompanijama biće dodeljene na gala večeri 20. septembra u hotelu Hilton u Beogradu.

Tada će biti predstavljena i publikacija u kojoj se nalazi hiljadu najuspešnijih kompanija.

Nagrade će biti podeljene u 16 kategorija, a između ostalog, kompanije su „podeljene“ po veličini, u kategorijama velike, srednje, mikro i male, a zatim po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu.

Najavu završetka projekta su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili direktorka projekta „100 najvećih“ Ana Knežević, analitički partner projekta Marko Radojičić iz Cube team i Vojislav Lazarević – izvršni direktor Ađiko Banke, koja je i generalni sponzor projekta.

Knežević je izjavila da je Projekat „100 najvećih“ nakon velikog uspeha u regionu, ove godine prvi put realizovan i u Srbiji, uz podršku Privredne komore Srbije, a pod sloganom „Množimo prilike, delimo uspehe“.

Istakla je da će se birati najbolje kompanije u 16 kategorija, odnosno da će biti nagrađene najznačajnje delatnosti, i da na finalnoj večeri očekuje više od 220 kompanija.

„To će nam dati jasnu sliku o privrednom potencijalu Srbije, a u izboru su mikro, srednje i velike kompanije na osnovu rezultata dobiti, ukupnog prihoda, broja zaposlenih i rezultata izvoza“, rekla je Knežević.

Projekat ima i humanitarni karakter – na gala večeri će istaknuti slikar Janoš Mesaroš na licu mesta slikati i prodavati svoja dela, a prikupljena sredstva će biti uplaćena Fondaciji Novak Đoković.

Projekat „100 najvećih“ sprovodi se u partnerstvu sa Ađiko bankom. Predsednik Izvršnog odbora Ađiko banke Vojislav Lazarević izjavio je da bankarsko tržište radi u veoma dinamičnom okruženju u kome uspevaju samo najuspešniji, što važi i na globalnom planu i u Srbiji, naglasivši da je u takvom ambijentu digitalizacija danas nezaobilazan element uspešne formule poslovanja.

„Specijalizovali smo se za segment poslovanja sa stanovništvom, kao i sa malim i srednjim preduzećima, prevashodno na polju kreditiranja i platnih transakcija. Težimo tome da budemo pravi partner našim klijentima na putu njihovog uspeha“, rekao je Lazarević.

On je istakao da pozitivna konkurencija dovodi do razvoja ukupnog privrednog poslovanja u zemlji.

Marko Radojičić, predstavnik Cube tima, analitičkog partnera projekta „100 najvećih“, saopštio je rezultate istraživanja koje je sprovedeno tokom ove godine.

U trci za 100 najboljih bile su sve kompanije koje su predale završne račune za 2017. godinu.

Istakao je da je specificnost projekta u tome da su kompanije koje učestvuju u nadmetanju uglavnom registrovane u prozivodnim delatnostima, dok cela privreda teži više ka trgovini i uslužnim delatnostima

„Jedan od primera je da najmlađi rukovodilac kompanije ima manje od 18 godina, dok najstariji ima blizu 102 godine“, ističe Radojičić.

Delatnost koja je na 11. mestu po broju zaposlenih je programiranje i može se očekivati da se ona uskoro pojavi i u prvih deset kada je u pitanju neto rezultat, istakao je Radojičić.

Inače, u top tri delatnosti po neto zbirnom rezultatu nalaze se eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima i eksploatacija sirove nafte.

Takođe, što se tiče broja zaposlenih, dominiraju trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, nespecijalizovana trgovina na veliko i delatnost privatnog obezbeđenja.

Kako je najavljeno, na svečanosti u petak, od 20 sati u hotelu Hilton, između ostalih, okupiće se državni zvaničnici, ambasadori, predstavnici domaće privrede, a prisustvo je potvrdilo više od 220 firmi sa tržišta Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.