U trendu

Adrija ervejz podnela zahtev za bankrot

LJUBLJANA – Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz podnela je zahtev za bankrot i otkazala je sve letove, navodi se u danas objavljenom saopštenju te kompanije. Takav razvoj situacije je usledio nakon što je ovaj avio-prevoznik prošle nedelje otkazao većinu letova zbog finansijskih problema, prenosi agencija Rojters.

„Postupak za proglašenje bankrota je, zbog insolventnosti, pokrenula uprava kompanije“, saopšteno je iz Adrije, koja je u vlaništvu nemačkog investicionog fonda 4K Invest.

„U ponedeljak, 30. septembra 2019. godine, Adrija ervejz je podnela zahtev Okružnom sudu u Kranju za pokretanje postupka bankrota kompanije“, navodi se u saopštenju kompanije, koja će tako okončati 58 godina poslovanja.

Rukovodstvo Adrije je, kako se dodaje u saopštenju, podnelo zahtev za proglašenje bankrota na osnovu slovenačkog Zakona o finansijskom poslovanju, postupku insolventnosti i prinudnom poravnanju (ZFPPIPP), prenosi portal Ex Yu Aviation.

Sud ima zakonski rok od tri dana u kome će doneti odluku o otvaranju postupka bankrota.

Iz kompanije takođe navode da će otkazati sve predviđene letove zbog pokretanja bankrota.

Slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek je izjavio da vlada razmatra osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika koji bi poboljšao međunarodnu povezanost Slovenije nakon propasti Adrija ervejza.

Dodao je, međutim, da će ovaj proces potrajati izvesno vreme i da će biti neophodno čvrsto partnerstvo sa Lufthanzom, kao i politički konsenzus u zemlji.

Prošle nedelje, Adrija je otkazala više od 400 letova koji su pogodili preko 15.000 putnika. Usled kolapsa kompanije, 558 ljudi će ostati bez posla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.