Aerodrom Hitrou završio 2020. s gubitkom od 2,8 mlrd dolar

LONDON – Londonski aerodrom Hitrou, jedan od najprometnijih na svetu, završio je 2020. godinu s gubitkom od 2,0 milijarde funti (2,83 milijarde dolara), usled kolapsa avio-saobraćaja zbog korona mera ograničenja putovanja.

Uprava londonske vazdušne luke traži veću podršku vlade Velike Britanije kako bi kompanija preživela, prenosi portal quartz.

Glavni izvršni direktor Hitroua, DŽon Holand-Kaje, saopštio je da je broj putnika na aerodromu pao lani na nivo koji nije zabeležen još od 1970-ih, te da se stanje nije popravilo ni početkom ove godine.

Na aerodromu Hitrou je u januaru ove godine opsluženo samo 677.356 putnika u odnosu na skoro 6,1 milion u januaru 2020.

Tokom cele prošle godine, opsluženo je samo 22,1 miliona putnika, pri čemu je više od polovine njih putovalo u prva dva meseca 2020, pre nego što je širom Evrope uvedeno zatvaranje granica s ciljem sprečavanja širenja virusa kovid-19.

Ukupni prihodi aerodroma Hitrou pali su lani za 62 posto, uprkos činjenici da su „smanjeni bruto operativni troškovi za skoro 400 miliona funti i kapitalni izdaci za 700 miliona funti, i prikupljeno 2,5 milijarde funti finansiranja, koja je obuhvatila i finansijsku injekciju od 600 miliona funti”, navodi se u saopštenju kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.