U trendu

Aerodrom Shiphol najavio mere za suzbijanje buke, ukida privatne i noćne letove

AMSTERDAM – Holandska nacionalna avio-kompanija KLM danas je izrazila iznenađenje jer je aerodrom Shiphol u Amsterdamu samoinicijativno najavio mere za suzbijanje buke, koje uključuju ukidanje letova.

Shiphol je objavio da želi da ukine sve noćne i privatne letove najkasnije do kraja 2025. godine, a takođe se planira postepena zabrana letelica koje prave veliku buku, kao što je Boing 747, prenosi Holandska državna televizija (NOS).

KLM, čiji je matični aerodrom Shiphol, saopštio da bi više voleo da su takve mere preduzete nakon konsultacija.

„Kao sektor, više bismo voleli da zajednički osmislimo dalje mere za smanjenje emisije CO2 i smetnji buke. Zajedno možemo doći do alternative koja ima široku podršku svih strana i iz tog razloga efikasnu“, navodi se u saopštenju.

KLM je naveo i da sa drugim avio-kompanijama i industrijskim organizacijama radi na „viziji“ koja će biti dostavljena holandskom Ministarstvu infrastrukture i vodoprivrede najkasnije do sredine juna.

Organizacija za zaštitu životne sredine „Grinpis“ saopštila je danas da je zadovoljna planovima koje je najavio aerodrom u Amsterdamu i pohvalila nameru zabrane noćnih letova kao „najmanje što možete da uradite“.

Grinpis se izrazio pohvalno i o nameri aerodroma da zabrani privatne avione.

Klimatski aktivisti ove organizacije i pokreta „Pobuna protiv izumiranja“ skandirali su „Dole letovi“ i „Shiphol – zagađivač životne sredine“, kada su 2022. uz aplauze putnika blokirali terminal za privatne letove.

„Ovaj oblik transporta u vremenima klimatske krize je besraman i zaista više nije moguć. Drago nam je što Shiphol sada sluša“, saopštio je Grinpis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.