U trendu

Afrička kuga kod divljih svinja u Pirotu i okolini Kladova

BEOGRAD – Na teritoriji dva lovišta u Pirotskom okrugu i jednom u okolni Kladova ustanovljena je pojava afričke kuge kod divljih svinja, a spovode se sve neophodne mere kako bi se ta bolest suzbila, kažu u Upravi za veterinu.

Rukovodilac Nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu Saša Ostojic kaže da se afrička kuga kod divljih svinja pojavila početkom meseca i to najpre zbog pogoršanja epiziotološke situacije u zemaljama u okruženju, pre svega, u Bugarskoj i Rumuniji.

One imaju sve više ovakvih slučajeva i bilo je za očekivati da se može skorije proširiti na naše prostore naročito zbog migratornih puteva divljih svinja, koje je teško kontrolisati, rekao je Ostojić Tanjugu.

Slučajevi afričke kuge kod divljih svinja registrovani su u graničnim predelima prema Bugarskoj, u Pirotskom upravnom okrugu i u opštini Kladovo.

On podseća da u Srbiji više nema zaraze afričkom kugom kod domaćih svinja i dodaje da je pojave te bolesti bilo na područuju Mladenovca, Smederevske Palanke i jednom mestu u pograničnom delu, ka Rumuniji .

„Sveobuhvatnim merama i nadzorom uspeli smo da ođavimo bolest afričke kuge kod domaćih svinja u Srbiji i više te bolesti nema kod domaće stoke“, rekao je Ostojić.

On je naveo da se drugačije tretira pojava afričke kuge kod domaćih i diviljih svinja, a samim tim preduzimaju i drugacije mere.

Što se tiče domaćih svinja, propisuje se zabrana kretanja i prometa stoke i proizvoda dok se kod pojave bolesti kod divjih životinja, te mere ograničavaju i fokuširaju na lovišta, zabranu lova ili pojačani odstrel u zavisnosti od toga o kojoj zoni je reč.

Prema postojećem rešenju i merama na terenu sprovodi se pojačani odstrel kako bi se smanjio broj divljih svinja na ugroženom područuju, a samim tim predupredila i pojava bolesti, rekao je Ostojić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.