Agencija Fič smanjila prognozu rasta BDP-a Turske

ANKARA – Agencija za kreditni rejting Fič smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na „značajne i rasprostranjene rizike“.

Fič sada predviđa da će bruto domaći proizvod Turske u ovoj godini porasti za 3,8 odsto, a u 2019. godini za 1,2 procenta, piše turski list Hurijet, pozivajući se na saopštenje rejting agencije objavljeno juče.

List dodaje da su prognozirane stope rasta niže za 0,7 procentnih poena, odnosno za 2,4 odsto, respektivno, u odnosu na Fičovu procenu od 13. jula, kada je agencija smanjila kreditni rejting Turske na „BB“ sa negativnim izgledima.

Fič je naveo da očekuje oporavak rasta 2020. godine na 3,9 posto, „ali će on i dalje biti ispod trenda prosečne stope rasta“.

Turska ekonomija je prošle godine zabeležila ekspanziju od 7,4 posto.

Rjeting agencija je u saopštenju ocenila da će „oštar pad lire uticati na promenu bilansa turske ekonomije kroz niži rast i smanjenje deficita tekućeg računa“.

Navodeći da su na nove prognoze privrednog rasta uticale „značajne neizvesnosti“, Fič je kao glavne rizike nabrojao „pogrešne političke korake, povećan finansijski pritisak na privatni sektor, geopolitičke tenzije i potencijalni odliv kapitala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.