U trendu

Agencija S+P poboljšala prognozu rasta Rusije za 2021.

NJUJORK – Međunarodna rejting agencija Standard&Purs (S&P) poboljšala je prognozu rasta ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 4,0 posto sa prethodno predviđenih 3,7 procenata.

U dokumentu objavljenom sinoć, koji se fokusira na tržišta u usponu, takođe su date prognoze rasta ruskog BDP-a za naredne dve godine, pri čemu analitičari agencije očekuju da će ruska privreda porasti za 2,6 posto dogodine i za 2,0 procenta 2023, prenosi Raša tudej.

S&P procenjuje da će inflacija u Rusiji iznositi u tekućoj govini 6,1 odsto, nakon čega će se naredne godine spustiti na 4,2 posto. Prema ovom istraživanju, referentna kamatna stopa centralne banke dostići će ove godine 7,0 procenata sa sadašnjih 6,75 posto.

Ekonomski analitičari agencije očekuju da će se kurs ruske rublje prema američkoj valuti na kraju godine zaustaviti na 72 rublje za dolar, ali i da će do 2024. postepeno slabiti na 77,5 rubalja za dolar.

Takođe predviđaju da će stopa nezaposlenosti u Rusiji ove godine iznositi 4,9 posto, te da će tokom tri godine opasti na 4,6 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.