U trendu

Agencija S&P snizila rejting Kredi Svis grupe

CIRIH – Rejting agencija S&P Global smanjila je dugoročni kreditni rejting švajcarske grupe Kredi Svis za jedan stepen na „BBB-“ i snizila izglede njene glavne poslovne jedinice Kredi Svis AG i drugih podružnica na „A/A-2“ sa „A/A-1“.

Agencija S&P je kao razloge smanjenja kreditnog rejtinga navela rizike izvršenja transakcija i opstanak franšiza u okviru plana restrukturiranja švajcarskog zajmodavca koji je objavljen prošle nedelje, a koji predviđa prikupljanje novog kapitala, gašenje više hiljada radnih mesta i udaljavanje od investicionog bankarstva u korist poslova upravljanja bogatstvom, prenosi Rojters.

S&P je zadržao stabilne Izglede daljeg kreditnog rejtinga švajcarske banke.

Druga američka agencija Mudis je takođe snizila neke rejting ocene za Kredi Svis AG nakon revizije strategije banke, ali je zadržala rejting cele grupe na nepromenjenom nivou.

Mudis je smanjio ocenu senior neobezbeđenog duga Kredi Svisa AG sa „A2“ na „A3“, dok je rejting senior neobezbeđenog duga Kredi Svis Grupe ostavio na nivou „Baa2“.

Izgledi ovih rejtinge su po Mudisu i dalje negativni zbog oslabljene pozicije likvidnosti švajcarske banke, negativnih pritisaka povezanih sa vremenskim okvirom za povratak banke na stazu profitabilnosti i rizika povezanih sa planom restrukturiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar