U trendu

Agrosmart: Društvo srpsko-arapskog prijateljstva prevarilo stočare

Rok za potpisivanje ugovora za dodelu kredita za nabavku stada ovaca i koza danas je istekao, a Društvo srpsko-arapskog prijateljstva nije obavestilo one koji su prošli na konkursu gde i kada dodju da potpišu ugovor, iako su oni koji su konkurisali uplatili toj organizaciji od 15 do 25 hiljada dinara, objavio je portal Agrosmart (www.agrosmart.net).

„Danas je krajnji rok za potpisivanje ugovora sa ovom organizacijom, ali one koji su prošli na konkursu niko nije obavestio o tome gde da dodju, šta da ponesu, da li da i dalje očekaju da im da neko donese papir na koji će staviti paraf. Kako stvari stoje, stočari, možda i nekoliko stotina njih, ostalo je bez zajma od milion do šest miliona dinara“, naveo je ovaj portal.

Društvo srpsko-arapskog prijateljstva osnovano je u julu 2015. i objavilo je krajem prošle godine vest da raspisuje konkurs za dodelu zajmova za nabavku ovaca i koza od 50.000 evra po poljoprivrednom gazdinstvu, te da onima koji prodju kasnije garantuje siguran otkup i plasman jarića i jagnjića u zemlje severne Afrike.

Prema informacijama sa sajta ove organizacije, na poziv se javilo 127 poljoprivrednih domaćinstava, odobren je 101 zahtev, a ugovori su trebalo da se potpisuju po grupama, od 10. januara do 5. februara.

Pošto je interesovanje stočara bilo veliko, konkus je produžen, a potom je, 11. januara 2016. raspisan i novi, koji je trajao do 25. januara.

„Medjutim, u Društvu srpsko-arapskog prijateljstva niko se ne javlja ni onima koji su prošli na prvom konkursu, ni onima koji su se kasnije prijavili, ni novinarima, niti bilo kome ko traži informaciju“, naveo je Agrosmart.

Svi koji su konkurisali uplatili su na račun Društvo srpsko-arapskog prijateljstva po 15.000 dinara, ako su registrovana gazdinstva, odnosno 25.000 dinara ako su pravna lica, jer se bez toga nisu mogli prijaviti, a uz prijavu su im tražene i druge potvrde, što je dodatni trošak.

Kako se navodi na sajtu Društva srpsko-arapskog prijateljstva (dsap-fond.comp.rs), 17 poljoprivrednih domaćinstava odbijeno je zbog nepotpune dokumentacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.