U trendu

Akcije na BELEX-u podbacile, visok promet državnih HoV

BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je potpuno podbacila na početku postpraznične trgovačke nedelje, uz dalje slabljenje BELEX indeksa, dok su državne dinarske hartije od vrednosti uobičajeno zabeležile visok promet.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 191,4 miliona dinara (1,6 miliona evra), pri čemu su više od 99 posto prometa odnele obveznice Republike Srbije.

Indeks BELEX 15 je oslabio za 0,4 posto, na 744 poena, a BELEXlajn se, uz zanemarljivu negativnu korekciju, spustio na 1.560,63 poena.

Ni jedna akcija sa Prajm i Standard listinga Beogradske berze nije zabeležila promet vredan pomena, a neznatno bolje trgovanje su imale akcije na MTP tržištu.

Takođe nije bilo dobitnika, a jedini gubitnik je bila obična akcija Komercijalne banke s padom od 2,0 odsto, na 2.910 dinara, uz minimalnu realizaciju.

Kompanija Metalac Houm Market iz Novog Sada je istrgovana na MTP tržištu za 0,3 miliona dinara uz rast vrednosti od 8,3 procenta, na 650 dinara, a društvo Poljoprivredna proizvodnja Miletić, iz Srpskog Miletića, zabeležilo je promet nešto manji od 0,3 miliona dinara po ceni od 4.205 dinara, za 0,4 posto nižoj nego na prethodnom trgovanju.

Učešće stranih investitora na tržištu akcija je danas potpuno izostalo.

Državna dinarska obveznica serije RSO19181, koja dospeva u januaru 2026. godine, ostvarila je promet vredan 190,5 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar