U trendu

Akcije na evropskim berzama posrću, evro ojačao

LONDON/PEKING – Akcije na evropskim berzama su posrnule danas nakon snažnog skoka u sredu, pošto su analitičari upozorili na dalje teškoće u poslovanju uz ocenu da se kraj rata u Ukrajini ne nazire, iako su najavljeni diplomatski razgovori između Moskve i Kijeva dali izvestan zamajac ulaganjima u rizičniju imovinu.

.Generalno, evropske akcije su na prepodnevnom trgovanju pale za 1,7 posto, pri čemu su berzanski indeksi u Nemačkoj i Britaniji potonuli za 1,9, odnosno 0,9 procenata, respektivno, što je preokret u odnosu na otvaranje trgovanja jutros kada su indeksi fjučersa akcija bili u blagom usponu, izveštava Rojters.

Najviše su stradale akcije evropskih proizvođača automobila, koje su pale za 0,9 odsto.

U Turskoj će danas biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, prvi na tako visokom nivou između dve zemlje od kada je Moskva pokrenula vojnu operaciju u susednoj zemlji, a Ankara se nada da bi ti razgovori mogli da označe prekretnicu u rusko-ukrajinskom sukobu.

Izgledi za pregovore podstakli su rast najšireg indeksa azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, za 1,8 posto, dok je tokijski indeks Nikei skočio za 3,9 procenata, što je njegov najbolji dnevni rezultat od juna 2020.

Analitičari neđutim kažu da je rast azijskih berzi, koji je usledio nakon jučerašnjeg najjačeg jednodnevnog uspona evropskih akcija u poslednje skoro dve godine, obično podložan naglom zaokretu.

Cene akcija na terminskom trgovanju na Vol Stritu su jutros u padu za oko 0,5 posto, nakon što je indeks S&P 500 u sredu zabeležio najveći procentualni dnevni porast od juna 2020.

Svetski indeks akcija MSCI, koji prati berze u 50 zemalja, napredovao je za 0,2 procenta.

Na valutnim tržištima, evro se oporavio ublaživši ranije višednevne gubitke prema dolaru. Jedinstvena valuta je u sredu zabeležila najjači skok prema dolaru u poslednjih skoro šest godina uoči sastanka Evropske centralne banke, od koje se očekuje da kaže kakav će biti monetarni i fiskalni odgovor bloka na ruski napad na Ukrajinu.

Evro se prema poslednjim raspoloživim podacima trguje u padu za 0,3 posto, na 1,1046 dolara.

Dolarsli indek prema korpi rivala je porastao za 0,2 procenta na 98,234 poena, nakon noćašnjeg pada od 1,2 odsto usled rasta evra i cena akcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.