U trendu

Akcije NLB Komercijalne banke dobitnik dana, NIS potonuo

BEOGRAD – Slaba investiciona aktivnost zabeležena je prvog trgovačkog dana u nedelji na Beogradskoj berzi, uz znatan pad vrednosti oba indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 15,3 miliona dinara (130,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je pao za čak 0,7 posto na 815,90 poena, povučen velikim gubitkom vrednosti akcija Naftne industrije Srbije, a BELEXlajn je zaključen u minusu od 0,4 procenta na 1.647,62 poena.

Najveći promet na Berzi, vredan 9,2 miliona dinara, ostvarilo je „Dunav osiguranje“ uz dalji rast cene akcije za 1,1 odsto na 1.186 dinara.

Preferencijalna akcija NLB Komercijalne banke skočila je za više od 2,5 procenata na 3.846 dinara, uz realizaciju od približno 4,1 milion dinara, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ zadržao na cenovnom nivou od 1.500 dinara, a istrgovan je u iznosu od 0,8 miliona dinara.

Na čelu liste gubitnika dana je bila Naftna industrija Srbije s padom od 3,0 procenta na 545 dinara po akciji, koje su isprometovane za četvrt miliona dinara, a među gubitnicima se našao i proizvođač i distributer tehničkih gasova Meserr Tehnogas, koji je oslabio za 1,3 posto na 15.300 dinara uz promet iznad 0,1 milion dinara.

Aktivnost stranih investitora je bila maksimalno uzdržana, sa zanemaljivim udelom u ukupnom prometu, kao i u kupovini i prodaji akcija.

Dve serije državnih obveznica denominovane u evrima, koje su namenjene za restituciju, ostvarile su ukupan promet nešto manji od 0,6 miliona dinara (oko 4,9 hilajda evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.