U trendu

Akcije tehnoloških divova „ignorišu“ dogovor G7 o porezu

LONDON – Akcije američkih tehnoloških giganata jedva da su reagovale danas na dogovor najbogatijih država sveta o minimalnom porezu na dobit, a analitičari kažu da je neophodna podrška država s niskim poreskim stopama tom dogovoru kako bi on imao znatniji uticaj na zarade kompanija.

Razvijene ekonomije Grupe sedam (G7) dogovorile su se u subotu da podrže minimalnu globalnu stopu poreza na dobit od 15 posto, a fokus se sada prebacuje na zemlje G20 radi postizanja šireg dogovora o novim poreskim predlozima, navodi Rojters.

Ekonomisti su saglasnni u mišljenju da poreski sporazum neće naškoditi kompanijama ukoliko ga ne podrže zemlje koje se smatraju poreskim rajevima, poput Irske, čija ekonomija cveta od priliva milijardi dolara investicija multinacionalnih kompanija upravo zbog nižih poreza koje ta zemlja ima.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Epla, Majkrosofta i Guglove matične kompanije Alfabet skliznule su neznatno danas, u rasponu od 0,4 do 0,7 posto. Indeks tehnoloških akcija na evropskim tržištima kapitala je ostao nepromenjen.

Dablin, koji se opire nastojanjima Evropske unije za harmonizaciju poreskih pravila, verovatno neće prihvatiti povećanje minimalne stope poreza bez borbe, ocenjuje britanska agencija.

Smatra se da predlozi G7 ciljaju tehnološke kompanije koje prodaju usluge na daljinu i veći deo svoje dobiti pripisuju podružnicama koje po pravilu drže u jurisdikcijama sa niskim porezima.

„Neposredne implikacije poreskog dogovora na tržište će verovatno biti minimalne. Nijedna država iz G7 trenutno ne naplaćuje tako nisku stopu, a razrada detalja, uključujući i dogovor s većim brojem manjih zemalja, iziskuje još dosta rada“, izjavio je Ijan Vlijams, analitičar za strateška i ekonomska istraživanja u kompaniji Pil Hant.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.