U trendu

Akcije Telekoma Italija skočile 30% nakon ponude KKR-a

MILANO – Akcije „Telekoma Italija“ (TIM) skočile su danas za čak 30 odsto, nakon što je američki fond KKR izneo neobavezujuću ponudu vrednu 10,8 milijardi evra (12 milijardi dolara) za kupovinu ovog ranijeg monopoliste u italijanskom sektoru telekomunikacija.

Do 12:20 časova po srednjoevropskom vremenu, akcije TIM-a na Milanskoj berzi su porasle za oko 28 procenata na 44,3 evrocenta, javlja Rojters.

„Telekom Italija“ je ranije saopštio da je dobio ponudu od američkog investicionog fonda KKR za preuzimanje po ceni od 50,5 evrocenti po akciji, što predstavlja premiju od 45,7 posto u odnosu na cenu običnih akcija grupe na zatvaranju trgovanja u petak. KKR je svoju ponudu nazvao „prijateljskom“.

Ponuda KKR-a je, kako napomije Rojters, stigla u vreme kada se u „lome koplja“ u konferencijskoj sali borda direktora najveće italijanske telekomunikacione grupe, koju godinama trese kriza, ali koja je istovremeno ključna za napore vlade za širenje širokopojasne konektivnosti, budući da TIM drži glavninu internet mreže u zemlji.

Naime, ponuđena cena, za koju je TIM rekao da je „indikativna“, izložila bi francuski medijski konglomerat Vivendi, velikog akionara u „Telekomu Italija“, oštrom gubitku vrednosti njegovog 24-procentnog udela koji ga je koštao u proseku 1,07 evra po akciji.

Ponuda KKR-a, koja je uslovljena podrškom vlade i rezultatima četvoronedeljnog dubinskog sagledavanja poslovanja kompanije (due diligence), daje TIM-u, zajedno sa neto dugom od 22,5 milijardi evra, ukupnu vrednost od 33 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar