U trendu

Akcije u Parizu tonu nakon terorističkih napada

Berza u Parizu zabeležila je pad akcija od 1,1 odsto u prvom danu trgovanja nakon stravičnih terorističkih napada u francuskoj prestonici, a najviše su potonule deonice turističkih kompanija u svetlu strahovanja da će doći do pada tražnje turističkih putovanja, navode trgovci.

Pariski indeks KAK 40 pao je 1,1 odsto na 4.756,92 poena, frankfurtski DAKS 30 0,93 odsto na 10,609,14 poena, a londosnki FTSE 100 0,61 odsto na 6.080,83 poena, prenosi agencija Frans pres.

U terorističkim napadima u Parizu u noći između petka i subote poginulo je najmanje 129 ljudi, a više od 350 je povređeno. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

U svetlu tragedije u Parizu oslabio je i evro, podstičući novu neizvesnost na tržištima već zabrinutim zbog usporavanja globalne ekonomije.

Među kompanijama, najteže su pogođene one iz avio-sektora. Akcije japanskog avio-prevoznika Japan erlajns pale su gotovo tri odsto, rivala ANA 3,5 odsto, Virdžin Australije 6,5 odsto, indonežanske Garude više od jedan odsto, a honkonškog Kataj Pasifika 2,7 odsto.

Na azijskim berzama takođe je zabeležen pad deonica u svetlu terorističkih napada u Francuskoj pa je indeks honkonške berze pao je 1,7 odsto, tokijski oko 1,0 odsto, a sidnejski 0,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.