Akcije u Parizu tonu nakon terorističkih napada

Berza u Parizu zabeležila je pad akcija od 1,1 odsto u prvom danu trgovanja nakon stravičnih terorističkih napada u francuskoj prestonici, a najviše su potonule deonice turističkih kompanija u svetlu strahovanja da će doći do pada tražnje turističkih putovanja, navode trgovci.

Foto: Beta

Foto: Beta

Pariski indeks KAK 40 pao je 1,1 odsto na 4.756,92 poena, frankfurtski DAKS 30 0,93 odsto na 10,609,14 poena, a londosnki FTSE 100 0,61 odsto na 6.080,83 poena, prenosi agencija Frans pres.

U terorističkim napadima u Parizu u noći između petka i subote poginulo je najmanje 129 ljudi, a više od 350 je povređeno. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

U svetlu tragedije u Parizu oslabio je i evro, podstičući novu neizvesnost na tržištima već zabrinutim zbog usporavanja globalne ekonomije.

Među kompanijama, najteže su pogođene one iz avio-sektora. Akcije japanskog avio-prevoznika Japan erlajns pale su gotovo tri odsto, rivala ANA 3,5 odsto, Virdžin Australije 6,5 odsto, indonežanske Garude više od jedan odsto, a honkonškog Kataj Pasifika 2,7 odsto.

Na azijskim berzama takođe je zabeležen pad deonica u svetlu terorističkih napada u Francuskoj pa je indeks honkonške berze pao je 1,7 odsto, tokijski oko 1,0 odsto, a sidnejski 0,9 odsto.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake