U trendu

Akumulacije brazilskih HE na najnižem nivou u 90 godina

BRAZILIJA – Brazilski ministar rudarstva i energetike Bento Albukverke poručio je građanima da je energetska kriza u zemlji gora nego što se ranije mislilo, jer je nezapamćena suša desetlovala proizvodnju hidroelektrana.

U televizijskom obraćanju naciji u utorak uveče, Albukverke je rekao da se kriza produbila i da su rezerve vode u hidroelektranama pale na najniži nivo zabeležen u poslednjih 91 godina, prenosi Rojters.

„Želim da vas obavestim da su se naši hidroenergetski uslovi pogoršali. Kišna sezona na jugu bila je gora nego što se očekivalo. Kao rezultat toga, akumulacije naših hidroelektrana na jugoistoku i srednjem zapadu zemlje pretrpele su veći pad od očekivanog“, naveo je on.

Brazil je zbog suše, kako je dodao, izgubio proizvodnju eletrične energije iz hidroelektrana jednaku količini struje koju troši Rio de Žaneiro tokom pet meseci.

Hidroenergija je najveći izvor za proizvodnju električne energije u Brazilu.

Ministar je naglasio da Brazilci moraju da učine sve što je u njihovoj moći da smanje potrošnju energije kako bi ublažili krizu, i da je državnim saveznim agencijama rečeno da smanje potrošnju struje za 20 posto.

Ranije tokom dana, Ministarstvo energetike je saopštilo da će vlada povećati cene električne energije zbog suše, pri čemu će potrošači u proseku plaćati za 6,78 posto višu cenu počev od 1. septembra.

Albukverke je rekao takođe da je Brazil primoran da uvozi električnu energiju od suseda i da pojača proizvodnju struje u elektranama na fosilna goriva, što je za zemlju skuplje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.