U trendu

Alabar debitovao na berzi, prikupio 1,3 mlrd dolara

Najveća građevinska kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Emar Divelopment, na čijem je čelu Mohamed Alabar koji gradi i Beogard na vodi, prikupila je 1,31 milijardu dolara u svom debiju na berzi u Dubaiju (DFM).

To je prva velika inicijalna javna ponuda (IPO) na finansijskom tržištu UAE od 2014. godine.

Preko 48 miliona akcija Emar Divelopmenta promenilo je vlasnika po ceni od 5.73 dirhama (1,56 dolara).

„Budući da smo vodeći brend i lider na tržištu u Dubaiju, naš uspešan debi na berzi potvrđuje da su regionalni i međunarodni investitori animirani našim proverenim poslovnim modelima”, rekao je Alabar, a prenosi agencija Rojters.

On je dodao da ova kompanija generisala veliko interesovanje investitora, pošto je listing upita bio popunjen prvog dana.

„Ovo nije samo prirodan korak napred za nas u smislu posla, već je i znak zrelosti DFM-a, i Dubaija kao investicione destinacije“, dodao je predsednik Emara.

Emar Divelopment nudi dividendni prinos od 9,0 procenata u naredne tri godine, što je više od 7,0 procenata koje nudi rivalska kompanija DAMAC Propertis.

Imovina kompanije obuhvata 49 jedinica u Burdž Kalifi u Dubaiju, najvišoj kuli na svetu, visokoj 829 metara, kao i projekte u glavnim delovima u Dubaiju.

Pored stambenih projekata, Emar je vlasnik i nekoliko hotela i tržnih centara, poput „Dubai mola“, najvećeg šoping centra u UAE.

Dugoročno gledano, očekuje se da će se broj stanovnika u Dubaiju skoro udvostručiti do 2030. godine i da će do tada imati pet miliona žitelja.

„Naravno, paralelno će se povećati tražnja za stambenim zgradama zajedno sa ovim rastom, a Emar Divelopment ima dokaze da uspešno gradi neke od najtraženijih projekata u Dubaiju, i šire“, rekao je Alabar.

Emar će raditi i na najvećoj kuli u svetu koja bi trebalo da bude visoka 1.000 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.