U trendu

Aleksić (Narodna stranka): Država da duplira budžet za poljoprivredu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ne donose nikakve suštinske promene, nego tek kozmetičke, a da je poljoprivreda „na samrti“.

„Neophodno je da se za poljoprivredu izdvaja najmanje 10 odsto državnog budžeta, a ne kao do sada do pet odsto, jer poljoprivreda učestvuje sa više od 10 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP). Država mora da na vreme isplati sve podsticaje i premije proizvođačima i da uvede kontrolu davanja tog novca, jer dobar deo završi kod otkupljivača, a poljoprivrednici ne dobiju ništa“, rekao je Aleksić u Skupštini Srbije na javnom slušanju o izmenama zakona.

Aleksić je naveo da je izmenama zakona predviđeno uvođenje sistema e-agrar, koji neće pomoći poljoprivrednicima, kao i subvencije od samo 6.000 dinara po hektaru, dok su 2012. godine subvencije bile duplo veće, odnosno 12.000 dinara, a u međuvremenu je poskupelo đubrivo, gorivo i hemijski preparati.

„Premija za mleko sada iznosi 15 dinara, dok je izmenama zakona predviđeno da bude 10 dinara, što je potpuna besmislica. Srbija je zbog takve politike spala na samo 200.000 muznih krava. U teškoj situaciji su i voćari, povrtari, ratari i svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Sve se uvozi – krompir iz Francuske, crni luk iz Rusije, beli luk iz Kine, paradajz iz Albanije, a Srbija ima više od 4,5 miliona hektara obradivog zemljišta“, rekao je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar