Alipej u Srbiji podstakao bi razvoj i modernizaciju tržišta

BEOGRAD – Najave da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko „Alipeja“ – platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala „Alibaba grupa“ veoma je važna vest za potrošače, a to bi podstaklo i dalji razvoj tržista u narednom periodu, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

Da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak placanja preko „Alipeja“ najavila je predsednica vlade Ana Brnabić prilikom posete Hangdžou, i nakon obilaska kompanije „Alilbaba“.

„Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa „Ali pejom“ za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji“, rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije kaže za da je to dobra vest, kako za dalji razvoj tržišta, tako i za potrošače.

Ističe da je to vazno i za podsticanje sličnih aplikacija, ali i za kineske turiste koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu njih u Kini koristi ovu aplikaciju, te se najveći deo prometa se obavi tim platnim sredstvom.

U Kini je, kaže omogućeno da se roba široke potrošnje, u supermarketima plati na ovaj način, a takođe i taksi usluge i slično…

Više od 70 odsto transakcija koje se dese na globalnoj platformi „Alibaba grupe“ se obave i plati na taj način.

„Veoma je značajna vest u vezi početka funkcionisanja aplikacije i platnog sistema Alipej u našoj zemelji jer posred toga što ćemo mati saradnju sa njima preko komercijalnih banaka, i novi vid plaćanja biće prisutan na našoj teritoiriji“, rekao je Malinović Tanjugu.

To će kaže, dovesti do dalje modernizacije našeg unutrašnjeg tržišta.

Osvrćući se na posetu delegacije Srbije Kini on je kazao da svakako ona učvršćuje inače dobre prijateljske odnose dve zemlje i značajna je za razvoj trgovine kako u bilateralnim odnosima, tako na našem unutrašnjem tržištu.

Takođe, premijerka je rekla da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

„Za Srbiju bi to značilo dolazak jednog globalnog sistema na tržiste i takođe bi bilo značcajno za širi region, podstaklo bi nova mesta i doprinelo da se tržiste modernizuje. Svakako da bi dolazak ovakvog velikog sistema značio i kao podstrek domaćim operaterima i u tom smilu je dobro ukoliko do realizacije tog posla dođe“, naveo je Malinović.

Inače, kada je reč o najavi da će 2020. godine, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, u Srbiji biti otvoren Regionalni centar za cetvrtu industrijsku revoluciju, Malinović je rekao da je takav razvojni centar i ulaganje u industriju znanja značjano za Srbiju i taj sektor predstavlja jednu od komparativnih prednosti.

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije,Tijana Maljković rekla je da je kinesko tržiste značajno kako za nas, tako i ceo region.

Na prekookeanskim tržistima nastupamo u saradnji sa okolnim zemljama nudeći zajedničke turističke prozivode, kazala je ona za Tanjug.

Kineski turisti su na prvom mestu što se tiče broja dolazaka i noćenja u Srbiji, pored gostiju iz regiona, navela je Maljković.

Za prvih osam meseci broj turista iz Kine porastao je za oko 50 odsto.

Srbija na tom tržistu najviše nastupa sa kulturnim rutama, gastronomskom ponudom i suvenirskim programom, starim zanatima i ponudama iz manjih lokalnih sredina…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.