U trendu

Altmajer: Nemačka će uskoro imati dva terminala za prijem gasa

BERLIN – Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je izrazio danas uverenje da će njegova zemlja uskoro izgraditi dva terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

Altmajer je, na sastanku sa nemačkim i američkim zvaničnicima iz oblasti energetike, rekao da Berlin sada razmatra iznos državnih subvencija i druge propise pre nego što privatni investitori počnu sa izgradnjom terminala, prenosi Rojters.

Terminali će, prema njegovim rečima, biti u doglednoj budućnosti izgrađeni na bar dve lokacije, mada se trenutno razmatraju tri lokacije – Brunsbitel, Štade i Vilhelmshafen.

„Sva tri projekta su pažljivo razmotrena i ispitana. Veoma sam optimističan u pogledu toga da će najmanje dva terminala biti realizovana u vrlo doglednom vremenskom periodu“, izjavio je on.

Altmajer je jasno stavio do znanja da je pitanje TPG-a odvojeno od pitanja gasovoda „Severni tok 2“, koji je Nemačka podržala i koji će, ispod Baltičkog mora, dovesti ruski gas u Evropu zaobilazeći postojeće ukrajinske gasovode.

Ukrajina je zabrinuta da će gasovod u dužini od 1.225 kilometara dovesti do dramatičnog gubitka njenih prihoda od transporta gasa, ali Nemačka nastoji da uveri Kijev da će se gas iz Rusije i dalje isporučivati preko postojećeg ukrajinskog gasovoda.

Američka agencija AP javlja da je zamenik američkog ministra energetike Den Brolet rekao da su SAD „ohrabrene“ prošlonedeljenim sporazumom između Nemačke i Francuske, a koji će omogućiti primenu propisa EU na gasovode kao što je rusko-nemački „Severni tok 2“.

Zvanični Vašington se snažno protivi ovom projektu, u strahu od toga da će Rusiji omogućiti veći politički uticaj u Evropi, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.