Amazon počinje najveći projekat obnovljive energije

VAŠINGTON – Američka kompanija „Amazon“ postigla je dogovor o kupovini 380 megavata (MW) energije vetra od „Hollandse Kust Noord“ – vetroelektrane na obali Holandije.

Vetroelektranu razvija „The Crošwind“, konzorcijum naftne kompanije „Royal Dutć Shell“ i „Eneca“, kompanije u vlasništvu japanskog „Mitsubishija“.

Amazon ističe da je ovaj projekat, nazvan Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, „njegov najveći projekat obnovljive energije na jednom mestu”.

Očekuje se da će vetroelektrana biti u pogonu do 2023. godine s instaliranom snagom od 759 MW, prenosi Investitor.me.

To znači da će Amazon kupiti 20 odsto ukupne snage počevši od 2024. godine za pogon u Evropi, uključujući 250 MW od Shella i 130 MW od Eneca.

Ovaj projekat za Amazon predstavlja korak bliže cilju da postane kompanija sa 100 odsto obnovljivom energijom do 2025. godine, pet godina pre prvobitnog cilja objavljenog krajem 2019. godine.

Amazon je od tada značajno uložio u obnovljive izvore energije, a 2020. godine postao je najveći korporativni kupac obnovljive energije, najavivši 127 projekata u oblasti solarne i energije vetra snage 6,5 gigawata do 10. decembra 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.