Američka ekonomija doživela najveći pad u istoriji

Pad američkog BDP-a u drugom kvartalu iznosio je 32,9 procenta u poređenju sa sličnim periodom prošle godine, pokazuju preliminarni podaci koje objavilo Ministarstvo trgovine SAD, javlja televizija Si-En-Bi-Si.

Pad američke privrede je najveći od početka praćenja statistike, tj. od 1947. godine. Raniji rekord je zabeležen u drugom kvartalu 1958. godine, ali je tada pad BDP bio samo 10 odsto.

Najveći udarac BDP je zadalo smanjenje rashoda potrošača i kompanija koja su pogođena pandemijom virusa korona. U prvom kvartalu, kada su posledice krize nisu bile toliko primetne, smanjenje je iznosilo svega 5 odsto.

Međutim, prema preliminarnim podacima, pad američkog BDP u drugom kvartalu iznosio je 32,9 odsto.

Prema ocenama ekonomskog eksperta Lu Krendala, realni BDP za 6 meseci je pao za 11 odsto. Ovim je petogodišnji rast američke ekonomije u potpunosti anuliran, država se našla u situaciji iz 2014. godine.

Drugi ekspert Džejms Najtli je primetio da je na sličan način padao BDP i na kraju Drugog svetskog rata, ali je tada pad trajao tri godine, dok je sada sve urađeno za tri kvartala.

Juče su američke Federalne rezerve sačuvale kamatnu stopu na nivou 0-0,25 procenta. Oni su saopštili da nameravaju da zadrže ovako nisku stopu sve dok se privreda ne stabilizuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.