U trendu

Američka kompanija Boing primila u 2022. godini rekordan broj porudžbina

ČIKAGO – Američki proiuzvođač aviona, kompanija Boing saopštila je danas da je samo u decembru prošle godine primila rekordan broj od preko 200 narudžbina za putničke avione i završila 2022. godinu sa najboljim poslovnim rezultatom u poslednje četiri godine.

Ovaj uspeh došao je nakon perioda krize nastale zbog dve smrtonosne avio-nesreće putničkih aviona Boing 737-Maks i pandemije korona virusa koja je ugušila svetsku potražnju za novim putničkim letelicama, prenosi AP.

Najveći podsticaj poslovanju kompanije Boing došao je od američkog avio-prevoznika kompanije Junajted Erlajns koja je za potrebe svojih međunarodnih linija naručivala avione Boing 737 Maks i Boing 787.

Značajne porudžbine za 40 Boingovih mlaznih putničkih aviona imala je kompanija Bank od Čajna Ejvijejšn, saopšteno je iz Boinga.

Boeing je za celu 2022. godinu prijavio ukupno 774 porudžbine što je za 479 više nego 2021. godine i oporavak od loše 2020. godine, kada je kompanija izgubila 471 porudžbinu više nego što je naručeno.

Kompanija je saopštila da je u decembru isporučila 69 aviona, uključujući 53 modela 737 Maks, a u 2022. godini isporučila je ukupno 480 putničkih letelica.

Isporuke su važan izvor gotovine, jer kupci obično plaćaju veliki deo ugovorene cene baš prilikom isporuka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar