U trendu

Američka ministarka finansija traži da se proceni rizik od klimatskih promena

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) je najavila da će se angažovati da najviši američki regulatori procene potencijalni rizik koji klimatske promene predstavljaju za finansijski sistem SAD, što je deo široke inicijative koju je pokrenula vlada predsednika Džozefa Bajdena.

Cilj Jelen je da regulatorna revizija koju će obaviti Savet za nadzor finansijske stabilnosti, ispita da li banke i druge zajmodavne institucije pravilno procenjuju rizike promene klime po finansijsku stabilnost. Ona predsedava odborom koji uključuje Trezor, Federalne rezerve, Komisiju za hartije od vrednosti i druge finansijske regulatore.

„Sadašnji finansijski sistem ne pruža pouzdane naznake“ o tome, reći če Jelen u govoru objavljenom u Vašingtonu, koji je pripremljen za današnju Venecijansku međunarodnu konferenciju o klimi.

Jelen najavljuje da će taj savet ispitati šta treba učiniti za poboljšanje postojećih propisa o finansijskim obelodanjivanjima vezanim za klimu.

Kongres je 2010. godine formirao taj savet radi poboljšanja regulatorne koordinacije posle finansijske krize 2008. godine.

Bankarski rukovodioci zabrinuti su da bi to delovanje vlade moglo dovesti do pojačanog regulatornog nadzora koji će povećati troškove poslovanja banaka i smanjiti njihovu sposobnost da daju zajmove.

Jelen najavljuje da Sjedinjene Države nameravaju da traže podršku Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih multilateralnih razvojnih banaka da više novca usredsrede na borbu protiv klimatskih promena. Svetska banka i regionalne razvojne banke vodeći su izvori zajmova koje siromašne države koriste za energetske i druge razvojne projekte.

„Zemlje u razvoju su posebno podložne posledicama klimatskih promena zbog siromaštva, nesigurnosti izvora hrane i zdravstvenih posledica na koje utiču ekstremni vremenski šokovi“, piše u govoru Jelen.

Jelen podvlači da Vlada SAD podržava međunarodne napore da se sa 100 milijardi dolara godišnje iz javnih i privatnih izvora podrži borba zemalja u razvoju protiv klimatskih promena.

Jelen najavljuje i da planira da sazove sastanak šefova međunarodnih kreditnih institucija o boljem usklađivanju njihovih napora s Pariskim sporazumom o klimi. Trampova administracija izvukla je Sjedinjene Države iz Pariskog sporazuma, ali je Bajden poništio tu odluku.

Otkako je preuzela funkciju sekretara Trezora, Jelen je jedan od vodećih glasova u administraciji za jačanje vladinih napora u borbi protiv klimatskih promena.

Administracija nastoji da velike investicije za usporavanje globalnog zagrevanja uključi u dđinovski finansijski paket za unapreedjenje infrastrukture koji Biden gura da ga Kongres odobri. Taj napor naišao je na blokadu republikanske opozicije, te se sada sprema novi koji bi podržale samo Bajdenove demokrate. Ekolozi kažu da taj paket mora ispuniti Bajdenova ambiciozna klimatska obećanja, poput prelaska SAD na proizvodnju električne energije bez ugljenika i da SAD postanu lider sveta po korišćenju električnih vozila i stvaranju miliona radnih mesta u industrijama čiste energije.

Dan pre današnje Venecijanske međunarodne konferencije o klimi, u Veneciji je održan sastanak finansijskih zvaničnika Grupe 20 glavnih ekonomija sveta. Ta grupa je podržala opsežnu reviziju međunarodnog oporezivanja koja uključuje 15 odsto minimalnog globalnog poreza za korporacije kako bi odvratila velike kompanije od potrage za poreskim oazama sa niskim poreeskim stopama.

Ta mera treba da bude ključna tačka dnevnog reda kada se Bajden i drugi lideri G-20 sastanu na samitu u Rimu 30. i 31. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.