U trendu

Američki „Džon Dir“ dolazi u Srem

BEOGRAD – Američka kompanija „Džon Dir“, najpoznatiji proizvođač traktora u svetu, stigla je u Sremsku Mitrovicu, gde će u drugoj polovini naredne godine sagraditi distributivno-prodajni centar i centar za edukaciju, potvrdio je za današnju „Politiku“ Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Američki traktori dolaze u našu zemlju posredstvom mađarske kompanije „Kite“, koja je zvanični zastupnik „Džon Dir“ traktora i kombajna za Mađarsku i Srbiju.

Šandor Čanji, vlasnik ove mađarske kompanije iz oblasti agrobiznisa, suvlasnik je i OTP banke i Vojvođanske banke, navodi beogradski list.

„Vrednost investicije je između pet i šest miliona evra, a oni planiraju da u Srbiji sagrade šest ovakvih distributivnih centara, između ostalog u Bačkoj Topoli, Novom Sadu…“, kaže Nedimović i dodaje da će se osim traktora proizvoditi i semenska roba, kao i da će sve biti uvezano s kreditnim linijama.

Kako „Politika“ piše, ova američka korporacija, koja se bavi pre svega proizvodnjom poljoprivredne, građevinske i šumarske mehanizacije, sa sedištem u Ilinoisu i godišnjim prihodom od preko 37 milijardi dolara, postala je nedavno vlasnik zemljišta u Sremskoj Mitrovici.

Na pitanje da li će američki traktori, koji inače važe za skupe, biti direktna konkurencija traktorima proizvedenim u Srbiji, Nedimović kaže da svaka roba ima svog kupca.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Anonimni

    Ma budale,kakav nebeski narod. Dokaz za prethodno je kako i kakvu vlast biraju. Kakav narod takva i vlast. Pa nakon izbora imamo :zeleli ste-sad kukajte:

  2. KaleBrdo

    Šta fali našim traktorima?

  3. Pera kojot

    Eto recepta kako dokrajčiti sopstvenu (poljo)privredu! Mi Srbi smo maheri za takve stvari. Po sistemu „u tuđega tatka, uvek bolja (ali i skuplja) patka, ne samo da ćemo da vozimo skupe traktore, nego ćemo da uvozimo i skupo GMO seme… Što da ne, kad smo im već (pro)dali zemlju za jeftine pare. Ma Srbi su stvarno nebeski narod.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike