U trendu

Američki poljoprivrednici traže više sporazuma o slobodnoj trgovini

VAŠINGTON – Više od 50 američkih grupa za poljoprivredu i proizvodnju hrane pozvalo je Kongres da odobri novi zakon koji bi omogućio Sjedinjenim Državama da pregovaraju o više sporazuma o slobodnoj trgovini, uz obrazloženje da bez njih američka poljoprivreda zaostaje za globalnim konkurentima.

Grupe, koje predstavljaju široku paletu američkog poljoprivrednog izvoza, od kukuruza do mlečnih proizvoda, mesa, svežih proizvoda i drugih, navele su da su napori administracije predsednika Džozefa Bajdena da otvori nova tržišta za izvoz poljoprivrednih proizvoda nedovoljni da se prevaziđe rastuća mreža sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini od strane Evropske unije, Kine i drugih zemalja, prenosi Rojters.

„Nažalost, Amerika jako zaostaje. Između 2010. i 2020, Kina i Evropska unija uživale su duplo veću prednost od smanjenja tarifa trgovinskim sporazumom nego SAD“, napisale su grupe u zajedničkom saopštenju, a navodi se i da je prošlo više od decenije otkako je potpisan neki novi sporazum o slobodnoj trgovini koji otvara nova tržišta američkim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Nedavno je američko Ministarstvo poljoprivrede navelo je ta zemlja spremna da postane neto uvoznik hrane ove godine, sa očekivanim trgovinskim deficitom u tom sektoru od 14,5 milijardi dolara.

„To bi trebalo da bude znak za buđenje u vezi sa opadanjem američkog ekonomskog uticaja u svetu zbog neuspeha da unapredimo nove trgovinske sporazume o smanjenju carina“, napisali su, tražeći od poslanika da usvoje zakone za novu Upravu za promociju trgovine (TPA).

Kako navodi agencija, uloga TPA je da postavlja prioritete za trgovinske sporazume i omogućava kancelariji američkog trgovinskog predstavnika da o njima pregovara i deluje samo uz saglasnost Kongresa.

Bajdenova administracija nije pokazala interesovanje za obnavljanje TPA ili pregovore o novim sveobuhvatnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa smanjenjem carina, već je umesto toga zatražila da se ograniče trgovinski sporazumi fokusirani na standarde za rad, životnu sredinu i digitalnu trgovinu, kao što je Indo-pacifički ekonomski okvir, kao i sporazumi sa Evropskom unijom o čeliku i aluminijumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.