U trendu

Anadoludžet uspostavio direktne letove na liniji BG-Ankara

BEOGRAD – Turski Andaludžet uspostavio je jutros direktnu liniju Ankara – Beograd, na kojoj će avioni saobraćati dva puta nedeljeno – četvrtkom i nedeljom.

Avio iz Ankare sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ oko 9.15 sati.

Vrpcu su ispred aviona presekli član odbora direktora aviokompanije Turkiš erlajnz, čiji je Anadoludžet podbrend, Orhan Birdal, direktor aviokompanije Anadoludžet Šamil Karakaš i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije Belgrade Airport Miodrag Mirković i direktori turističkih organizacija Srbije i Beograda, Marija Labović i Miodrag Popović.

Cena povratne karte iz Beograda za Ankaru je 119 evra.

Direktan let Beograd-Ankara saobraćaće dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom, a za sve karte kupljene do 31. marta 2022. i za putovanja do 31. maja 2022. Anadoludžet nudi fleksibilnije uslove promene datuma leta.

Ovim povodom danas je na beogradskom aerodromu održana konferencija na kojoj je Direktor AnadoluDzeta Šamil Karakaš poručio da njegova kompanija posluje već 13 godina, obezbeđujući svojim putnicima sigurne i pristupačne letove.

Naveo je da AnadoluDzeta trenutno raspolaže sa 52 aviona u svojoj floti i ima mrežu od ukupno 88 destinacija i 149 linija, od kojih je 40 destinacija i 65 linija u domaćem saobraćaju, a 48 destinacija i 84 linije u međunarodnom.

Izrazio je zadovoljstvo što njegova kompanija danas otvara liniju na relaciji Ankara-Beograd-Ankara, tim pre, što Beograd, kako je rekao, predstavlja grad modernih društvenih tokova, koji je protkan tradicijom i bogatom kultuno-istorijskom baštinom.

„Zajedno ćemo raditi da u Beograd dovedemo što više turista, jer u njemu turistička sezona traje čistave godine“, rekao je Karakaš.

Pozvao je i srpske turiste da, sada kada imaju direktan let, posete doline u okolini Ankare i upoznaju se sa znamenitostima drevne turske regije – Kapadokije.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj kazao je da je ovo istorijski trenutak, jer je realizovana saradnja dve prestonice na polju avio-saobraćaja.

Ocenio je da se odnosi Srbije i Turske razvijaju brzo i da idu u pozitivnom smeru.

„Trgovinske razmene između naših zemalja pre 10 godina iznosio je milion, a sada smo premašili 200 miliona evra“, kazao je Aksoj.

Kada su u pitanju turističke statistike, on je naveo da je Tursku u prvih 10 meseci posetilo 200.000 srpskih turista, dok je u istom periodu 40.000 Turaka obišlo Srbiju.

Osvnuo se na sastanak ministra kulture i turizma Turske Mehmeta Nurija Ersoja i ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i podsetio da je tom prilikom formirana radna grupa u odlasti turizma, koja je posetila Instanbul u novembru ove godine.

Najavio je da je u februaru planirano da ministarka Matić ode u zvaničnu posetu Turskoj.

Govoreći o političkoj saradnji dve države ambasador je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove godine dva puta posetio Tursku.

Dodao je da za put u Tursku nije potrebna viza i najavio da će nadležni raditi na tome da se građanima Srbje omogući ulazak u Tursku samo na ličnu kartu.

Izrazio je nadu da će novootvorena linija unaprediti saradnju dve zemlje i omogućiti da se turizam podigne na viši nivo.

Izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije Belgrade Airport Miodrag Mirković izrazio je zadovoljstvo zbog posete delegacije iz Turske.

Istakao je da je ovo prvi let u istoriji od Beograda do Ankare i dodao da je beogradski aerodrom otvoren za nastavak saradnje sa Turkiš erlajnsom.

„Ovo je prvi let u istoriji, i od sada ćemo imati dva leta nedeljno modernim avionima tipa Boeing 737-800, kapaciteta do 189 putnika“, kazao je Mirković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar