U trendu

Angažovanje sezonskih radinka širi se i na druge oblasti

BEOGRAD – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izjavila je danas da će Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju sezonskih radnika biti proširen i na ostale sektore kao što su građevina, ugostiteljstvo, turizam.

Govoreći na predstavljanju 14. izdanja Sive knjige NALED-a, Kisić je navela da je to jedna od preporuka iz Sive knjige i dodala da se taj Zakon pokazao u praksi kao dobar na sezonske radnike u poljoprivredi, jer je smanjen rad u nelegalnim tokovima.

„Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju radnika na sezonskim poslovima je bio veliki pomak kada je u pitanju poljoprivredna delatnost i usvojen je pre tri godine. Na taj način je veliki broj radnih odnosa iz sive zone prešao u legalne tokove, ali je uočena potreba da se tako nešto proširi na građevinu, ugostiteljstvo, turizam, za rad u kući, čišćenje zgrada, stambenih objekata“, navela je Kisić.

Istakla je da je bitno da svi radnici koji su agnažovani na privremenim i povremenim poslovima, imaju sva prava iz oblasti penzijskog i socijalnog osiguranja, da imaju pravo na odmor, na određeni broj radnih sati i sve informacije pre stupanja u radni odnos.

Kada je reč o izmenama tog Zakona, Kisić kaže da je radna grupa formirana i da je završena javna rasprava i izrazila nadu da će u narednom periodu te izmene biti usvojene, a da će radnici ostvariti prava koja im pripadaju.

Kisić je zhavalila NALED-u što su prepoznali značaj Ministarstva rada na radu i usvajanju Zakona o socijalnom preduzetništvu, za šta je tim ministarstva koji je bio zadužen za taj zakon dobio specijlano priznanje NALED-a.

Podsetila je da je Vlada Srbije 4. februara usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu, a na koji se, kako kaže, čekalo više decenija, i izrazila nadu da će taj zakon stvoriti mogućnost da se više zapošljavaju najugroženije grupe građana na tržištu rada i da pokažemo koliko smo kao društvo solidarni.

Taj zakon, navodi, predviđa da država socijalnim preduzećima pruža finansijsku i nefinansijsku podršku da zapošljavaju ugrožene kategorije građana na tržištu rada.

Pored toga, Kisić je dodala da je pandemija pokazala da je fleksibilni način rad, odnosno rad od kuće, značajan i dodala da će se ta oblast bolje urediti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar