U trendu

Ankara najavljuje da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao da krene sutra

Portparol turskog predsedništva potvrdio je danas da postoji „velika verovatnoća“ da bi prvi brod sa ukrajinskim žitaricama mogao sutra ujutru da krene iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma postignutog 22. jula sa Rusijom.

„Postoji velika verovatnoća da će prvi brod moći da krene sutra ujutru ako se sve reguliše do večeras,“ rekao je Ibrahim Kalin u intervjuu za privatnu televiziju Kanal sedam.

On je rekao da ostaju još jedno, ili dva pitanja da se reše u pregovorima sa Rusima.

„Pripreme su stigle do tačke koja bi omogućila kretanje brodova iz luke Odese. Brodovi su natovareni i spremni su da krenu, ali je potrebna dobra logistička koordinacija, dodao je on.

Ankara je danas objavila da je nastavak izvoza takodje bila tema razgovora izmedju turskog ministra odbrane i ukrajinskih ministara odbrane i infrastrukture.

„Planirano je da se počne transport u najkraćem roku“, navelo je tursko ministarstvo u saopštenju.

Zajednički koordinacioni centar (CCC) zadužen za kontrolu izvoza ukrajinskih žitarica ka Crnom moru zvanično je otvoren u sredu u Istanbulu u skladu sa sporazumima potpisanim 22. jula.

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji sporazum izmedju ukrajinske i ruske strane od početka sukoba, ima za cilj da ublaži svetsku prehrambenu krizu u kojoj su cene skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Koordinacioni centar treba da registruje i prati trgovačke brodove koji učestvuju u konvojima, osigura da se preko interneta i satelita prate, izvrši inspekciju brodova u trenutku utovara u ukrajinskim lukama i pri njihovom dolasku u turske luke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar